Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13618670 www.bgdnes.bg

Българин осъден в САЩ за детско порно

Федерален съд призна Пламен Велинов за виновен

Мръсните сайтове работят 14 г., печелят милиони долари и изпират парите през фалшива компания за бижута

Пламен Велинов чу "виновен" по обвиненията срещу него в САЩ в заговор за рекламиране и разпространение на снимки и видеоклипове, изобразяващи сексуалната експлоатация на малки деца. За виновен го обяви 12-членно федерално жури във Федералния съд в Тампа, Флорида. През април Велинов ще чуе и как ще излежи присъдата си, която може да е 50 години.

Реклама

Всичко започва през ноември 2021 г., когато Пламен Велинов е задържан в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография. Тогава в спецакцията вземат участие Министерството на правосъдието на САЩ, Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ, Националната следствена служба (НСлС) и Върховната касационна прокуратура (ВКП) на България. По искане на американските власти българинът веднага е екстрадиран в САЩ, където бе разследван за извършените престъпления заедно с още пет лица (виж карето).

Няколко дни преди да се произнесе федералното жури, на 19 януари, е повикан да свидетелства и българският следовател Чавдар Ангелов, а в разследването взема участие и Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Според доказателствата, представени в процеса, 49-годишният софиянец Пламен Велинов е пряк участник в управлението и администрирането на Newstar Enterprise - интернет бизнес, ръководещ голямо количество сайтове, пълни със сексуалната експлоатация на уязвими деца.

Започвайки около 2006 г. и продължавайки до 2019 г., Велинов подпомага предприятието, като избира деца, които да бъдат представени на уебсайтовете на Newstar. Нашенецът редактира изображения и видеоклипове на гнусните сайтове, общува с клиенти и даже определя цените за видеоклиповете с детско порнографско съдържание.

"Докато разговаря с приятел, Велинов описа едно дете като "ядрено секси", казва пред федералните магистрати свидетел.

Финансовите документи показват, че базирани в САЩ педофили са прехвърлили над 400 000 долара по българската банкова сметка на Велинов за видеа и снимки на сексуални извращение с деца.

Реклама

Според съдебните документи по този случай и свързаните с него случаи Newstar Enterprise, която е основана около 2005 г., изгражда, поддържа и управлява всичките сайтове към фирмата. За да попълнят уебсайтовете със съдържание, членовете на престъпната група примамват момичета и момчета под 18-годишна възраст. Голямо количество от жертвите са под 14-годишни.

Newstar използва децата жертви, за да произведе повече от 4,6 милиона сексуализирани изображения и видеоклипове - включително изображения и видеоклипове, изобразяващи деца на шестгодишна възраст в сексуални и провокативни пози, носещи прашки, прозрачно бельо, разкриващи бански костюми, чорапогащници, мини поли и костюми - които са били разпространявани и продавани чрез уебсайтовете на компанията. Повечето от децата жертви са били от Украйна, Молдова и други нации в Източна Европа и са били особено уязвими поради своята възраст и социално-икономически статус.

Абонатите и клиентите на Newstar са от повече от 100 различни страни. Изображенията са свободно достъпни за обществеността за преглед, но Newstar предлага платен абонамент за по-голям достъп и повече съдържание. Продажбата на съдържанието генерира повече от 9,4 милиона долара през годините, в които сайтове функционират, а те са 14.

За да обработят, получат и разпределят тези пари, лидерите на Newstar Enterprise откриват търговски и банкови сметки в Съединените щати и изпират приходите, използвайки фалшива компания за бижута.

Велинов е осъден по едно обвинение за заговор за рекламиране на сексуални изображения и видеа на непълнолетни и за заговор за разпространение на дадените клипове и снимки. Нашенецът ще чуе присъдата си на 18 април и го грозят 50 години решетки. Съдия от федералния окръжен съд ще определи присъди по двете обвинения, които ще бъдат комбинирани.

 Другите в схемата

Татяна Пауър признава вината си и получава 12,5 години затвор, нейният съпруг Кенет Пауър, които също е погнат от федералния съд, умира по време на разследването. Преди да приключи федералното разследване, умира и още един от обвиняемите - Антъни Лий Кендъл. Последната разследвана е Мери Лу Бьоркман, която признава вина и заради свидетелските си показания срещу престъпната организация получава едва година и половина решетки. Патрис Уиловски-Мевора също си изпява всичко и е закован с 63 месеца затвор, Мевора също така дава и показания срещу подсъдимите.

Реклама
Реклама
Реклама