Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13014241 www.bgdnes.bg

Ловеца на мигранти Динко Вълев: Границата ни е разграден двор

Спешно ни трябва телена ограда с ток, казва Звезди от "Ахат"

 Доли ЛУКАНОВА

 Борислав РАДОСЛАВОВ

"Границата ни е като разграден двор! Отвсякъде влизат мигранти. В момента там е гъмжило. Те са фанатици. Когато някой не ги пусне или се опита да ги набие, хващат пистолета и гърмят! Въобще не им пука."

Това зави пред "България Днес" Динко Вълев по повод случая с убития в понеделник вечер граничен полицай.

Реклама

Сержант Петър Бъчваров загуби живота си по време на изпълнение на служебния си дълг. В района на ямболското село Голям Дервент граничарят и служител на Министерство на отбраната се натъкват на дупка в оградата. Слизайки от колата, Бъчваров насочва фенер към граничното съоръжение, но веднага последва изстрел от съседната територия на Република Турция. Още с първия куршум полицаят е убит. Последват още 10-15 изстрела към колегата му, но той успява да се прикрие зад служебния автомобил и оцелява по чудо.

Нарушителите бягат в южната ни съседка. По думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров вече е осъществен контакт с турските власти и са предприети действия по установяване на извършителите.

"Никога няма да ги хванат. Мигрантите са толкова много. Ако знаете в Ямбол какво става - виждам ги по бензиностанции, по пътища. Едно време ми се подиграваха, когато ходех по границата, но ето че се оказах прав. Казах, че нещата ще излязат извън контрол. И това, което се случва сега, не е нищо, ще видите какво ни чака по-нататък", категоричен е Динко, който се прочу като Ловеца на мигранти. Преди години ямболията съчетаваше екстремното каране на АТВ със залавяне на бежанци. За няколко месеца бе успял да хване над 20 души.

"Аз, когато съм хващал мигранти и съм поглеждал в телефоните им, за да видя, на кого са звънели в България, с кого имат връзка, съм виждал брутални снимки. Виждал съм как мигрантът е хванал отрязана глава и си прави селфи с нея. Толкова са кръвожадни и безскрупулни", допълва Динко.

Убитият граничар Бъчваров се оказва познат на Вълев. Ловеца на мигранти го определя като много добър човек и съвестен служител. Споделя, че страстта към пагона се е предала по наследство, тъй като и бащата на Бъчваров е бил полицай. За жалост, 35-годишният служител оставя сериозна приятелка и много близки опечалени.

"Толкова български полицаи си отидоха. То не бяха гонки, то не бяха престрелки. Защо те могат да ни убиват, а ние тях не?! Оттук нататък набарам ли един мигрант, гледай какво става. Пълно изтребване! Няма да има жал", заканва се бизнесменът.

Реклама

Свое виждане след трагедията на браздата изрази пред "България Днес" и Звезди от "Ахат". Легендарният рок певец е служил в "Гранични войски" - 14-а застава до Благоевград. Тя е била оперативна, защото през нея преминавал пътят за Югославия.

"Задължително е да се завърнат "Гранични войски", да обучават служещите 2-3 месеца, да живеят и работят там набор след набор, като същевременно се подобри значително инфраструктурата. Да им се плаща както в американската армия. Вършиш си работата, пазиш си родината и получаваш средства. Жива сила и далеч по-добро въоръжаване е необходимо", сподели изпълнителят на "Черната овца".

Музикантът е категоричен, че именно разтурянето на "Гранични войски" е довело до корупция в системата и убийства.

"Едно време в тази структура бяха по 12 души на място, снабдени с автомати и картечница. Ако ситуацията със застреляното момче беше на някоя застава, тогава със сигурност щяха да хванат тези престъпници", каза още Звезди.

И добави: "Грешка е, че осакатиха армията и граничните ни войски. Трафикът на хора и наркотици не са безизвестни в демократичните държави, защото се случва навсякъде. Тук никой не го е грижа, защото печелят по-нагоре явно".

Рок изпълнителят е убеден, че трябва да се променят законите и хората да се въоръжат много по-добре.

"Границата не се пази така, както едно време. На 14-а застава, където служех, месец и половина работехме по усилване на оградата на кльона. Трафикът там бе по-голям и затова бе оперативна. Днес тези неща ги няма. Просто няколко човека от "Гранична полиция" идват да пазят. А едно време можехме да се наредим през 20-30 метра. Тази жива сила бе добре обучена и въоръжена", споделя музикантът.

Звезди е категоричен, че ако не искаме да ни стрелят нагли трафиканти и мигранти, такова усилване на граничната телена ограда е наложително и днес.

"Вижте какво направи Доналд Тръмп - намали наплива от мигранти от Мексико, като построи голяма ограда, а в същото време усили патрулите по границите. Мобилизирани патрули в джипове с локатори и джипиес системи трябват и на българската граница", каза Звезди.

И допълни: "Телена мрежа с ток ни трябва, която да дава сигнал при докосване и опит за преминаване. Колко може да струва тази лазарна система, която да е невидима? Още по мое време го имаше и го доработвахме. Със сигурност не струва толкова много пари. Наглостта на мигранти и трафиканти е стигнала до много високо ниво, щом няма насреща съпротива".

Според Звездомир Керемидчиев това е трябвало да се случи още когато Европа за първи път отвори границите си за бегълците.

Хамбарлиев застреля нелегален мигрант

Вълкан Хамбарлиев е граничният полицай, който застреля нелегален мигрант край град Средец през 2016 г. Тогава служителят на МВР отиде на съд и получи огромна вълна от съпричастност от цяла България.

42-годишният тогава униформен се отзовава на сигнал за засечена група нелегални мигранти на 30 км от границата. Мъжете от афганистански произход оказват съпротива при опит да бъдат задържани. Граничният полицай стреля, куршумът рикошира и ранява един от нарушителите, който по-късно умира. Срещу Вълкан е заведено дело, но съдът го оправдава.

Реклама
Реклама
Реклама