Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12967495 www.bgdnes.bg

Народната певица фармацевт Теди Еротеева: Хората сами си поставят ваксини за грип

Няма недостиг на препарати, може да си купите от всяка аптека, съветва изпълнителката

"За съжаление, в моята практика съм срещала пациенти, които сами си поставят противогрипни ваксини. Това е много опасно и затова съветвам хората да не предприемат такива действия, а да се доверят на медицинските специалисти."

Реклама

Това разкри пред "България Днес" народната певица Теди Еротеева. Освен гласовита изпълнителка на обичани фолклорни песни тя е и магистър-фармацевт.

След като преди дни в социалните мрежи се появиха тревожни новини за липсата на противогрипни препарати у нас, певицата е категорична, че дефицит на ваксините няма, а напротив - те са напълно достъпни за всеки един човек.

"Ваксината срещу грип може да се закупи от всяка една аптека. В тези времена хората имат богат избор, тъй като на пазара има няколко противогрипни препарата. Ако някоя от ваксините случайно липсва, тя може да се заяви и в рамките на деня или най-късно до следващия ден да бъде доставена", споделя Теди.

По нейни думи е доста вероятно личният лекар да накара пациента да си купи ваксината от аптеката, след което да се върне обратно, за да му я постави.

"В момента забелязваме спад в поставянето на ваксини, защото сезонът на грипа вече настъпи. По принцип е препоръчително всеки човек да се ваксинира преди пика на заразата. Така е и с COVID", разкрива лъчезарната изпълнителка.

През есента, когато слънцето е по-малко, а времето навън захладнява, имунната ни система отслабва. Поради тази причина Теди съветва да се храним пълноценно, като приемаме повече плодове и зеленчуци, да се разхождаме по-често навън през свободното си време и да се постараем да имаме по-добро качество на съня. Еротеева е категорична, че с тези лесни стъпки ще се противопоставим с лекота на вирусите.

Реклама

Нов вирус мъчи новородените

За нов респираторен вирус, който застрашава новородените и възрастните, алармира проф. Тодор Кантарджиев. По думите му заразата прави тежки пневмонии и усложнения.

"До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи у нас. В Европа вече ги има и те са като на сезонен грип", разкри Кантарджиев. Той успокои, че има достатъчно антивирусни лекарства, които се изписват от лекар. Те трябва да започнат да се приемат при първи симптоми и с правилно лечение човек може бързо да оздравее.

Реклама
Реклама
Реклама