Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12509900 www.bgdnes.bg

Анастасия от "Тоника" учреди стипендия на името на дъщеря си

Тоалетите на Лиа Лабел ще бъдат изложени в музея на Куинси Джоунс 

На 8 септември, когато единствената й дъщеря Лиа Лабел щеше на навърши 36, Анастасия Бинчева, сопраното на първата "Тоника", обяви в социалните мрежи, че учредява стипендия на нейно име. Тя ще бъде връчвана на възпитаници на гимназия "Гарфийлд", където е учила Лиа, които искат да продължа образованието си по музика, уточни Бинчева.

Даровитата и чаровна щерка на бургазлийката и музиканта Трошан Владовски, основателя на "Сребърните гривни", стигна до шесто място в американския Idol през 2004 г. 14 години по-късно музикантското семейство е сполетяно от ужасна трагедия. Лиа Лабел загива в тежка автомобилна катастрофа в Лос Анджелис заедно с годеника си, известен US баскетболист. Майката потъва в скръб, а бащата преживя само с три години таланливата си дъщеря и почина през 2021-ва.

Реклама

"Днес имам специален подарък за моята Леле! Запазих нейни вещи от участието й в American Idol, които по едно време бяха изложени в Музея на поп културата, основан от Пол Алън в Сиатъл. С дълбока благодарност към директора на гимназия "Гарфийлд" г-н Терънс Хърт, който любезно позволи сувенирите да бъдат изложени в аудиторията на Куинси Джоунс в гимназията. Лиа Лабел сега е почетена и нейното наследство ще продължи в нейната гимназия, която тя наистина обичаше. Сувенирите са изложени срещу плочата на Куинси Джоунс, който също е завършил гимназия "Гарфийлд" заедно с Джими Хендрикс", написа във фейсбук Анастасия Бинчева.

Лиа Лабел, която завинаги остана на 31 години, е родена в Торонто, където през 1979 г. емигрират родителите й. Трошан Владовски, който е брат на Чочо Владовски от "Тангра", и солистката на първата "Тоника" напускат България и се установяват отначало в Канада. Тогава това е окачествено като "измяна на родината" и проблемите на обещаващия състав, който току-що е издал първата си дългосвиреща плоча, започват. За капак заради изгубен куфар със сценични тоалети на летището в Москва на път за Камбоджа, където ги изпращат да изнасят концерти, Ева прави много неласкаво изказване за СССР. То стига до ушите на властите в България и половинката на Гого Найденов е наказана да не пее с групата. Двамата дори се развеждат формално, а Ева се скрива за няколко месеца в Самоковския метох, докато отмине бурята. През това време на Стефан Диомов е разрешено да основе нов състав и така се ражда "Тоника СВ". През това време братът на нейната колежка - "невъзвращенката" Анастасия Бинчева - журналистът и поет Тома Бинчев, е уволнен за назидание от тогавашния местен официоз "Черноморски фар" и напуска родния Бургас със съпругата си. Вече в София братът на сопраното успя да издаде няколко стихосбирки след промените, но също напусна рано този свят.

Първа българка с участие в "Гласът на Америка"

Дестини, първата българка, избрана за участие в шоуто "Гласът на Америка" по NBC, е била приета с пълна стипендия в най-престижното музикално училище в света в Бъркли, Калифорния.

След като е била поканена да се яви пред екипа, Дестини се е представила блестящо на вътрешните интервюта и прослушванията пред звездните треньори Блейк Шелтън, Гуен Стефани, Джон Леджънд и Камила Кабело.

Този сезон е много специален за престижното шоу, защото вместо два ще има само едно издание за 2022-ра, а не две, както е от 2011 г. насам, уточняват американските медии.

Реклама
Реклама
Реклама