Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12309233 www.bgdnes.bg

Омбудсманът проверява опасните никотинови торбички

След публикация на "България Днес"

Все повече родители откриват вредното вещество при децата си 

Доли ЛУКАНОВА

Ударна проверка на опасните никотинови торбички, наречени още снус, започва омбудсманът на републиката.

След публикация на "България Днес" Диана Ковачева се зае да проучва новата модерна играчка на тийнейджърите. До защитника на народа са подадени редица сигнали от родители и организации за опасното вещество.

Реклама

"Имаме няколко сигнала. В момента въпросът се проучва. Съвсем скоро ще има повече ясното за бъдещите действия относно никотиновите торбички", заяви пред "България Днес" Христина Рангелова, пиар на омбудсмана.

След като райският газ беше забранен за продажба на непълнолетни лица, тийнейджърите се зарибиха по "никотиновите бонбони".

Снусът е влажен прахообразен тютюнев продукт. Съдържа никотин, което е силно пристрастяващо. Има различни видове пакетчета, които са ароматизирани с вкусове като дим, бергамот, цитрусови плодове, билки. Новите "бонбони" се поставят между горната устна и венеца. Нужни са 1-3 минути, за да почувствате ефекта, и около 30 минути, за да бъде абсорбиран всичкият никотин. Пакетчето със съдържанието не бива да се къса или да се поглъща. Ако това се случи, консуматорът трябва веднага да потърси медицинска помощ, тъй като може да се натрови.

Никотиновите пакетчета подобно на райския газ се предлагат на всяка крачка. Новата играчка на младите е удобна, тъй като може да се използва дори в учебните часове, продава се почти навсякъде и е заместител на цигарите, но е не по-малко опасна. В редица държави този тип тютюн е забранен за продажба и това не е случайно. При продължителна употреба крие сериозни рискове за здравето, като може да доведе дори до рак.

Като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни. Оказва се, че това е само на хартия. Все повече родители хващат децата си с опасното вещество, което предизвиква замайване, чувство за безтегловност и дезориентация.

Реклама
Реклама
Реклама