Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11911341 www.bgdnes.bg

В зоопарка не ги е страх от маймунската шарка

С маски и ръкавици влизат в клетките гледачите на приматите, разхлаждат ги в жегата със сладолед

Доли ЛУКАНОВА

В зоологическата градина, където една от основните атракции са маймуните, не се боят от маймунската шарка. Темата стана актуална, след като в България се появи трети заразен от новата болест, а Световната здравна организация обяви, че заразата трябва да се държи под око.

Реклама

"Гледачите на маймуните влизат с маски и ръкавици при тях. Няма никаква опасност. Темата за маймунската шарка се преекспонира", категорична е пред "България Днес" Ирина Сахатчиева от столичния зоопарк.

За сметка на това там имат друг проблем. Времето стана горещо, на животните им е топло и се търсят начини как да се разхладят.

Най-често това става със сладолед. Леденото лакомство се дава на маймуните и мечките. Капуцините вече получиха първите си апетитни плодови изкушения. Те бяха поднесени от гледачите им в специални розови колички и бяха оценени на мига от маймуните.

"В сладоледа се слагат любимите плодове и зеленчуци на животните и се замразяват. Дават се само лакомства, каквито не ядат всеки ден. Освен за разхлаждане сладоледът се използва и за разнообразяване на всекидневието им", обяснява Сахатчиева.

Маймуните са едни от любимците на посетителите на зооградината. Въпреки върлуващата маймунска шарка те не са лишени от вниманието на хората, а дори обратното.

"Все се чудим как да откъснем посетителите от клетките им и да им обясним, че не бива да ги хранят. Голям интерес има към маймунките. Повечето ограждения са със стъкла и хората нямат пряк достъп до тях", допълва Сахатчиева.

Реклама

Мечоците също са сред интересните персонажи на столичния зоопарк. Сред любимите им лакомства са пъпешът и динята. Именно с тях се разхлаждат и занимават по време на лятото. Кафявата гризли Рони много обича и да се къпе във водата, където посетителите я намират най-често по време на посещението си.

За по-големите животни като носорога и хипопотама се подсигурява студен душ. Доскоро на такъв се радваше и единствената слоница в България - Артайда, но в края на миналата година тя почина от старост.

"Надяваме се в най-скоро време да успеем да намерим нови слонове, за да запълним физическата, но най-вече емоционалната празнина", споделя служителката от зоологическата градина.

Прогнозите са това лято да е много топло и сухо. Това е и причината в бургаския зоопарк да обърнат специално внимание на животните. Така например алпаките бяха посетени от фризьор. Дамите Вяра, Надежда, Любов и Емма са с изцяло нови прически за летните месеци. Покрай тях нова фризура си спечели и единственият мъжкар в ограждението - Марк. Специалистът оформи перфектно бретоните и опашките им, а като бонус им направи и ботушки, с които да се фукат пред посетителите.

Камилата Блага си търси осиновители

Камилата Блага от варненския зоопарк си търси осиновители. Животното дойде на бял свят на 24 март, ден преди Благовещение. Това е и причината да бъде кръстено така, но традицията повелява онзи, който го вземе под крило, да му даде име.

Малкото бяло камилче е много любвеобилно и добро, не хапе все още, а търси да се сгуши. Блага е втора рожба на двойката камили Ева и Леми в рамките на 2 години, като първата се казва Айвън.

Първото бебе каракал у нас се роди в Бургас

Единствената двойка каракали в България си има малки бебета. Те се родиха в Бургаския зоопарк в началото на месец юни. Преди година на празника на любовта каракалите (наричани още персийски рисове) Цезар и Клеопатра станаха двойка. А сега стопаните на зоопарка се радват на чаканото поколение. Двете бебета са голяма атракция за посетителите и определено очароват със своята красота.

Мечок търси спасение от жегите край голф игрище

Голям мечок не издържа на жегите във Флорида и реши да потърси разхлада измежду хората. Хищникът посети голф игрище, където си намери езеро, в което да се потопи. От любопитство животното решава да се разходи наоколо и да разгледа тенис кортовете и фитнес клуба. Мечката не е била агресивна, но определено е всяла смут измежду хората. В момента, в който среща изплашените погледи на местните, мечокът тактично се отдръпва на страна.

Реклама
Реклама
Реклама