Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/21800077 www.bgdnes.bg

Как България може да спечели звезда "Мишлен"

Дори улична лавка може да получи отличието, което е измислено, за да вдига продажбите на... гуми

Улична лавка и закусвални в подлезите на метрото могат да бъдат отличени със звезда Мишлен, стига да предлагат храна с безкомпромисно качество, като обстановката няма никакво значение. Или поне това твърдят тайните оценители на ресторанти по света, които дават звезди Мишлен за изключителна храна. Тези дни се разбра, че такива шпиони идват и в България в опит да издирят има ли у нас ресторант, който да отговаря на най-добрите вкусови стандарти. За да спечелим това, родните шефове и готвачи, ще трябва доста да се постараят.

Реклама

Едва ли са много хората, които очакват да хапнат отличена с най-високия рейтинг от три звезди храна в подлеза на метрото, но живото доказателство за това е ресторант с вид на закусвалня в един от коридорите към подземната железница в японската столица. Там се предлага топ суши, с което малцина готвачи могат да се мерят.

Но как всъщност се получава звезда Мишлен?

"Ние присъждаме звезди Мишлен на ресторанти, предлагащи изключителна кухня", обясняват хората зад кулинарното отличие. "А какво е изключителна кухня? Вземаме предвид пет универсални критерия: качество на съставките, хармония на вкусовете, овладяване на кулинарните техники, как личността на готвача блести в кухнята му и най-важното, постоянство в цялото меню и във времето. Едно невероятно хранене може да бъде еднократно преживяване. Търсим ресторанти, които предлагат един и същ стандарт всеки път", обясняват организаторите.

Една звезда Мишлен отличава ресторанти, които използват висококачествени съставки и приготвят ястия с отличителни вкусове на постоянно високо ниво. Две звезди се дават на заведения за хранене, където "личността и талантът на екипа блестят в експертно приготвени ястия, с храна, която е едновременно изискана и вдъхновяваща". Най-високото отличие - три звезди Мишлен, се присъждат на ресторанти, където кулинарният занаят е "издигнат до форма на изкуство, като някои ястия са предопределени да станат класика".

В допълнение към търсенето по целия свят на нови места, достойни за звезди, ние преоценяваме и ресторантите, които вече имат статус Мишлен, за да гарантираме, че те продължават да обслужват клиентите си със същия отличен стандарт на готвене година след година", продължават организаторите. Те допълват, че обстановката в заведението няма никакво значение, нито дали е улична сергия или бутиков ресторант в дворец. "Ние присъждаме звезди Мишлен за храната в чинията - нищо повече. Стилът на ресторанта и нивото му на комфорт или официалност нямат значение за наградата", продължават кулинарните гурута.

За звезда или звезди Мишлен не се кандидатства. Официално всичко се случва по усмотрение на тайните кулинарни ценители и специалисти с дългогодишен опит, които набелязват и обикалят заведения. Различни инспектори посещават даден ресторант през всички сезони, за обяд и вечеря, както през уикендите, така и през седмицата. Ядат в заведението колкото пъти е необходимо, за да оценят менюто и дали всеки път получават едно и също високо качество. След това обсъждат впечатленията си, като трябва да са единодушни, за да дадат звезда или повече на дадено заведение. Посещават се и обекти, които вече имат звезда Мишлен, за да се провери дали продължават да държат качество.

Към началото на 2025 г. в света има 2817 ресторант с една, две или три звезди Мишлен. Япония е абсолютен шампион по брой ресторанти със звезди Мишлен, като общата бройка там е над 550. Три от петте града в света с най-много отличени заведения са в Япония - Токио - първо място със 194 ресторанта, Киото на трето място със 134 и Осака на четвърто с 95. Между тях са още Париж - втори със 123, и Лондон - пети с 85. В целия свят има около 140 ресторанта с три звезди.

Реклама

Освен звезди Мишлен от няколко години се връчват и т. нар. отличия Биб гурманд, които се дават на заведения с изключителна храна на достъпни цени. Това е така, защото повечето ресторанти със звезда Мишлен и особено тези с повече от една звезда, са склонни да надуват цените до небесата.

Не по-малко интересна е историята, която стои зад появата на звездите Мишлен и която няма нищо общо с кулинарията. Звездите Мишлен произлизат от маркетингова стратегия на компанията за гуми "Мишлен", която през 1900 г. публикува безплатен пътеводител за автомобилисти във Франция. Целта е да насърчи пътуванията с автомобили и продажбите на гуми. Първоначално пътеводителят включва информация за хотели, ресторанти и автосервизи, но през 1926 г. започва да присъжда една звезда на изключителни ресторанти. По-късно, през 1931 г., е въведена система за оценяване от една до три звезди, като хотелите и автосервизите изпадат от пътеводителя и остават само ресторантите.

Четете още

Гала се оплака от ресторант "Мишлен": Телешкото ми не беше добре приготвено!

Гала се оплака от ресторант "Мишлен": Телешкото ми не беше добре приготвено!

ШОКИРАЩО: София преминава кулинарен одит за звезда "Мишлен"

ШОКИРАЩО: София преминава кулинарен одит за звезда "Мишлен"

Реклама
Реклама
Реклама