Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11911128 www.bgdnes.bg

Банки върнаха лихвите по депозити

За пръв път от две години 

Повечето са под процент, стойността е обвързана с периода 

Банки у нас върнаха лихвите по депозитите.

Това се случва за пръв път от две години насам, след като през този период потребителите получаваха нулеви лихви за спестяванията си, а някои дори бяха неприятно изненадани с отрицателни лихви.

Според експерти причината за промяната е все по-бързо растящата инфлация не само у нас, но и по света.

Реклама

Процентите по депозитите все още са минимални, но въпреки това се отчита като напредък на фона на последните години. Стойностите за срочен депозит за месец варират между 0,05 и 0,3%, като плавно нарастват за 6 месеца или половин година. При банките, които вече предлагат положителни лихви, може да се достигне 1% най-често около 5-ата година. Има и вариант за 2 на сто, ако става въпрос за срочен депозит до 196 000 лева. Някои от банковите институции изрично уточняват, че лихвите са едни и същи за депозити в лева и валута.

За втори месец поред лихвите по депозитите на населението нарастват, макар и незначително. Според лихвената статистика на БНБ за месец май при сектор домакинства "средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава с 0,02 пр.п. (процентни пункта) до 0,12%, а по тези в евро - с 0,03 пр.п. до 0,11%.

През септември се очаква банките да започнат плавно повишаване на лихвени проценти по влогове. Това означава връщане на предлагането на някои продукти и премахване на таксите за по-големи наличности. През юли се очаква решение на БНБ с колко ще се увеличи основният лихвен процент, който регулира ликвидността в банковата система. "При 14,4% инфлация не виждам какви трябва да са лихвите. През 2007 година имаше банки, които даваха 9-10% по депозити. Не считам, че ще има банка, която да предложи такъв продукт, който да неутрализира ефекта от инфлацията", коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

Кредитите леко надолу

Съвсем леки понижения на лихвите се наблюдават при потребителските и ипотечните кредити.

При кредитите за потребление процентът е 7,81, докато гoдишният пpoцeнт нa paзxoдитe (ГПP) е 8,28 на сто. Пpи жилищнитe кpeдити в лeвoвe cpeдният лиxвeн пpoцeнт ce пoнижaвa 2,54%, a ГПP по тези кредити е 2,78%, сочи статистиката на БНБ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама