Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11405917 www.bgdnes.bg

Агнешките главички са най-евтини за Великден

Българската продукция е със син печат 

8 лева е килото месо, ако го вземем от фермата 

Агнешките главички е най-евтиният вариант да сложите традиционно месо на великденската трапеза, показа проучване на "България Днес".

Килограм от продукцията се продава на цени от 2,50 до 4,50 лева, като най-често се предлага в замразен вид и е нужна топлинна обработка. Агнешката главичка може да се направи с масло или със спанак и ориз, да се свари или да се сготви в гювеч, също така може да бъде похапната и като в супа.

Реклама

Ако все пак искате да сложите на масата си друга част от агнето, трябва да се приготвите за около 20 лева за килограм в магазина. Цената е с петачка надолу спрямо миналата седмица, тъй като продавачите намалиха цените заради слабо търсене в навечерието на Възкресение Христово. Все още високи стойности задържат агнешките котлети - 28 лева за килограм.

Онлайн популярност набират т.нар. агнешки комплекти, в които може да откриете различни части от животното. Комплектът съдържа по малко от всички вътрешности - бял и черен дроб, сърце, бъбреци, було, чревца, теглото му е около килограм, а цената е фиксирана на 15 лева.

От Националната асоциация "Обединени български животновъди" призовават българите да си купуват месо директно от производителите. Във фермата килограм агнешко ще ви излезе между 8 и 10 лева, т.е. поне двойно по-евтино, отколкото в магазина.

"Българското агнешко месо е свежо, розово, печатът трябва да бъде син", казаха още от асоциацията, за да улеснят потребителите при избора на качествено месо.

Агнешкото е червено месо, добито от овце под 1 година. Освен висококачествен протеин месото е източник на витамини и минерали. В най-големи количества се съдържат витамин В12 (изключително важен за мозъчната дейност и кръвообращението), селен (този микроелемент има антиоксидантни и имуностимолиращи свойства и е особено важен за щитовидната жлеза), цинк (минерал, особено важен за растежа и образуването на инсулин и тестосерон), както и желязо и фосфор - лесноусвоими минерали, особено важни за растежа на организма.

Реклама
Реклама
Реклама