Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11233233 www.bgdnes.bg

Ексректорът на СУ Боян Биолчев: Знам какво е покрай главата ти да фучат куршуми

Студенти от Софийския и НАТФИЗ вече приемат колеги от Украйна

"Бил съм на прицел. Включвах се в протестите като студент и покрай главата ми фучаха куршуми. Оттогава смъртта не ме плаши. Сега, когато близо до нас се води война, пак не съм притеснен за себе си, но треперя за младите, за децата. Служил съм в казарма и знам какво може да причини едно оръжие. Агресията е безумие!"

Това сподели относно войната в Украйна бившият ректор на Софийския университет и автор на книгата "Преселението" на издателство "Труд".

Реклама

"Участвал съм в доста събития през живота си. В Пражката пролет имаше огромно отражение в Полша, където по това време завършвах. Изпитвам лека тъга, като си мисля за резултатите от всяка революция. Разбира се, дълбоко се прекланям пред търпението на българина и пред неговото взривно нетърпение. Какво ни предстои? Никой не може да каже", казва Биолчев.

Като член на стачния комитет на студентите в Краков Биолчев дълго време бил обект на "внимание" от системата. Шамарите, които "изял" след това, били доста солидни. "Няма да се връщам сега назад. Отношението ми към войната в Украйна е, че манията за величие на комплексираните политици се усеща по трагедиите на обикновените хора. Жалко", смята бившият шеф на Софийския университет.

Сегашният ректор - проф. Анастас Герджиков, също е притеснен от ситуацията, която се случва в Украйна.

"Всички помагаме, всеки с каквото може. С общежития и безплатна храна Софийският университет подпомага както украински, така и руски студенти. Отменихме и таксите за общежития на украинските студенти, включително и за режийните разходи", казва Герджиков и добавя, че и руските студенти няма да бъдат в по-добро положение след налаганите санкции на държавата им и поради това "ще има грижа и за тях както по отношение на изхранването, така и за общежитията".

Само преди дни на срещата с президента Румен Радев със студенти от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" стана ясно, че академията също е приела бежанци от украински висши училища, изучавали специалности в областта на сценичните и екранните изкуства да продължат обучението си у нас. "Имам някакви бройки, но още не са официални. Те ще имат безплатно обучение, настаняване в общежитие и ползване на стол и карта за градския транспорт", обясни ректорът на академията проф. д-р Станислав Семерджиев.

Реклама
Реклама
Реклама