Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/10221789 www.bgdnes.bg

Кристина Цветкова, журналист и преброител:Информационната кампания закъсня

КОЯ Е ТЯ

Кристина Цветкова е журналист с дългогодишна практика и изявен фоторепортер, а преди няколко години смени професията си на радиоводещ. Казва, че новините - хубави или лоши, са отражение на нашия живот.

- Кристина, вие сте преброител, има ли определен брой жилища, които трябва да обходите на ден?

Реклама

- Няма някакво конкретно задължение, в крайна сметка аз работя и друго нещо и съм се хванала с тази дейност от доброволчески подбуди основно. Горе-долу в рамките на един час мога да преброя една жилищна кооперация с десетина апартамента, и то в зависимост от съдействието на хората.

- Срещате ли някакви затруднения, има ли откази?

- Не, до този момент нямам отказ. Хората съдействат, аз съм преброител в централен столичен район, нямам представа как е в Столипиново например, само мога да си представя. Като цяло хората съдействат, но много хора ги няма, има много необитавани жилища, достъпът е труден, входовете се заключват. Трябва нееднократно да се връщам до едно и също място.

- Канят ли ви в дома си, имате ли право да влизате?

- Да, канят ме, не са ми казвали, че нямам право да влизам. Ако ме поканят, влизам и сядам, където ме настанят, за да попълним документите. Ако са се преброили електронно, става бързо, защото се взима само един код и няма нужда да се влиза по апартаментите.

- В случай че съм се преброила електронно, имам код, а вие минавате, когато не съм у дома, какво следва?

- Най-лесно е да си оставите кода на вратата на апартамента. Това е информация, която не дава някакви лични данни и не е опасно. Преброителят минава и просто си записва кода. Другият вариант е, ако преброителят е оставил телефона си във входа, да го потърсите. Аз лично оставям бележки. И други преброители го правят и призовават гражданите да се обадят, за да си продиктуват кода. Могат да го изпратят и като съобщение.

- Това по-скоро някаква лична инициатива ли е?

Реклама

- Да, разбира се, това е някаква обща отговорност. Малко е като на изборите, разчита се на факта, че ние всички участваме в този процес. Повечето хора го разбират това, аз поне до този момент не съм срещнала някой, който да ме ругае или да е враждебен. Напротив, хората съдействат. Аз работя и друго и това не ми е основната задача и го правя в моментите, в които имам свободно време. Важно уточнение е, че преброителите имат райони, които са горе-долу около тяхното местоживеене. Всъщност аз преброявам две улици в моя квартал. Голяма част от хората ги познавам, а и съм наблизо. Преброявам със съдействието и на домоуправителя. При последното ми обхождане почти целият вход се беше преброил електронно. Единственият проблем е това, че удължиха електронното преброяване до 30 септември и това време съвпада и с времето, в което и преброителите обикалят. Много пъти като отида на адрес, те ми казват "ние ще се преброим електронно" и трябва да оставя моя личен телефон, за да ми се обадят и да ми продиктуват кода.

- Според вас ще бъде ли удължена кампанията.

- Не, няма да бъде удължена. Преброяването приключва на 3 октомври, на 30 септември трябва да приключи електронното. От 30-и до 3-и преброителите трябва да си довършат това, което не са успели да направят и преброят. Аз това съм написала и в бележката, която оставям. Пиша, че им благодаря за съдействието и че със сигурност ще бъдат обходени в тези последни дни.

- Откъде може да се получи информация кой е преброителят в моя район?

- Честно казано, този отговор не ми е много ясен. Статистиката публикува един телефон и откриха един център за помощ на граждани. Вероятно там би следвало да бъде зададен такъв въпрос.

- Имате ли някаква по-интересна случка?

- Не, но истината е, че има всякакви хора. В един от входовете имаше жена, която беше във видимо неадекватно състояние. Целият й балкон е облепен с някакви плакати, става въпрос наистина за болен човек. Реално преброителите могат да се натъкнат на всичко.

- Имате ли някакви притеснения и страхове да обикаляте сама по домовете на непознати?

- Не, нямам притеснения.

- Какво ви накара да се включите в кампанията? Какви са подбудите човек да участва като доброволец?

- Моите подбуди са абсолютно лични, те са индивидуални за всеки. Преброяването трябваше да е януари месец, тогава имаше призив да се включим, защото няма преброители заради ковид пандемията. Тогава аз работех от вкъщи и си гледах детето, което учеше от вкъщи. Не излизах по цели дни и това беше повод да излизам. Те взеха, че го отложиха. И всъщност сега не ми е толкова належаща тази работа, но все пак съм се хванала и чувствам отговорност. Мен лично това ме накара да помогна, защото няма достатъчно желаещи. Те пак не достигат, доколкото знам, доста хора от статистическия институт, чиято работа е друга, са активизирани в този процес и обикалят по къщите.

- Вярвате ли, че кампанията ще бъде успешна и ще даде реални данни?

- Дълго време се говореше, още от януари, отложиха за октомври. Моето лично мнение е, че закъсняха с информационната кампания. Не може да започнеш с информационна кампания, когато започва самото преброяване. Тя трябваше да стартира поне месец по-рано и буквално всеки ден да се повтаря и тръби. Хората са много неинформирани и нищо, че всички имаме достъп до интернет и очакванията са, че всички знаят, но това изобщо не е така. Онзи ден една жена ме попита защо системата не работи. Напротив, тя работи, лично аз се преброих електронно. По 100 хил. човека се преброяват на ден. Имаше проблем в първите два дни, вече всичко работи нормално.

- Има ли "препъникамъни" във въпросите?

- Не, не мисля, че има някакви по-странни въпроси и такива, на които няма как да се отговори.

- Има ли значение за вас дали гражданите се преброяват електронно или чрез преброител?

- За преброителя е по-добре да е чрез преброителна карта, би изкарал повече пари, в случай че някой се е хванал за заплатата. Аз лично дори не знам колко е тя, както казах, записах се от доброволчески подбуди. Ако всички са се преброили електронно, мисля, че заплащането е малко по-ниско, но пък е доста по-бързо и удобно. Смятам, че в XXI век е редно така да се случват нещата.

Реклама
Реклама
Реклама