Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/10158406 www.bgdnes.bg

Най-близките приятели на Жан-Пол Белмондо говорят за легендата

Национално поклонение за Жан-Пол Белмондо ще се проведе в Париж. На 9-и септември той ще бъде положен в мемориалния комплекс Дома на инвалидите. Легендата на киното почина вчера на 88 години. Президентът Еманюел Макрон нарече обичаният актьор „национално богатство”. 

В центъра на Ница има мемориал в негова памет. Кореспондентът на NOVA Петя Желева се срещна с близки на легендата Жан-Пол Белмондо.

Реклама

Приживе Белмондо обожавал да прекарва времето си на Лазурния бряг и по-специално в Ница. Прекрасният, както често го наричат, е снимал 8 от филмите си там и по тази причина градът тъгува за загубата. В негова памет екипът на Нова тв се срещна с някои от най-близките приятели на Белмондо в Ница, които споделиха истории и преживявания.

„Изгубихме една изключителна личност. Чудовище в киното. Изгубихме приятел, прекрасен човек. Изгубихме всичко. Направихме тази изложба в негова чест още на 19 юли, но не знаехме, че ще ни напусне толкова скоро. Но все пак доволен, че той успя да я види, макар и не на живо. Изпратихме му снимки, видеа. Беше щастлив, че я има”, сподели фотографът и приятел на Белмондо Шарл Бебер.

Бебер и Жан-Пол Белмондо започват кариерите си почти едновременно – преди повече от 60 години. Единият във фотографията, а другият - в киното. Срещат се на общо събитие.

„Винаги, когато идваше на ваканция със семейството си в района ми се обаждаше. Ходех да ги снимам и после изпращах фотосите на всички списания и медии. Така, докато беше на почивка никой не го притесняваше с молба за снимки и можеше спокойно да почива”, каза още Бебер.

В Ница и региона Белмондо снима не само част от своите филми, но създава и някои от най-силните си приятелства. Любител на местната гастрономия, актьорът често хапвал кървавицата с лук и ориз на Жо, която редувал с любимата си сушена риба.

В Ница кинолегендата не пропускала да посети любимия си ресторант, за да се наслади на популярната stockfish – вид сушена риба, която местните тук приготвят с доматен сос и провансалски подправки.

Реклама

Половинвековно приятелство свързва Жо Исотие и Жан-Пол Белмондо. Заедно обичали да разговарят за всичко, дори за спорт, признава ресторантьорът с очи, пълни със сълзи.

„Пожела да седне отвън. Предложих му да го настаним в салона, за да може да хапне спокойно, но той не искаше. Точно тогава мина автобус. Шофьорът го разпозна и започна да крещи името му. В миг 50 души пътници се изсипаха от автобуса и започнаха да го прегръщат и целуват. Не успя да хапне дори залък. Казах му: „Видя ли? Предупредих те!”. А той отговори: „Няма проблем. На тях дължа всичко!”, разказа Истие.

Реклама
Реклама
Реклама