Кето рецепти - идеи за разнообразна и полезна храна в борбата с килограмите
Най-накрая сте взели твърдото решение да се погрижите за формата и здравето си и сте преминали на кето режим на хранене. Единственото, което ви притеснява е дали ще можете да хапвате вкусна и разнообразна храна, когато трябва да намалите до минимум въглехидратите.
Тъй като знаем колко трудно е всяко начало, особено когато се отнася до промяна в храненето се постарахме да подберем специално за вас няколко лесни и много вкусни кето рецепти.
5 вкусни и здравословни рецепти, подходящи за кето режим на хранене
Ароматна пилешка салата
Съставки:
- 150 грама пилешки гърди печени на скара
- Стрък целина
- Глава лук
- Две супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
- Две твърдо сварени яйца
- 1/2 супена лъжица копър
- Една - две нарязани скилидки чесън
- 30 грама майонеза
- Лъжица горчица
- Сол и черен пипер
- Зелена салата
Приготвяне:
Нарежете целината и лука и накъсайте зелената салата. В купа поставете нарязаните продукти, добавете останалите съставки и разбъркайте. Подправете със сол и пипер. Прибавете пилето, нарязано на ленти. Отгоре поставете сварените и нарязани яйца.
Скариди с гуакамоле
Съставки:
- Скариди (по възможност кралски)
- Два броя добре узряло авокадо
- Лют пипер
- Една - две скилидки чесън
- Сок от един лимон или лайм
- Зехтин
- Сол
- Един домат (по желание)
Приготвяне:
Изчистете скаридите и ги пригответе според вкусовете си (на тиган или на скара)
Пригответе гуакамолето по следния начин: Отстранете костилките на авокадото и с лъжица издълбайте месестата част. Поставете я в купа и добавете сока от лайм или лимон. Добавете всички останали продукти и намачкайте с вилица. Трябва да се получи не много гладка смес.
Сложете готовото гуакамоле в дълбока купа, аранжирайте скаридите според желанията си и… Buon Appetito.
Фритата с бекон и аспержи
Съставки:
- 8 филийки бекон, нарязан на тънки ленти
- Една чаша нарязани аспержи (ако не обичате аспержи можете да ги замените с кейл, броколи, спанак, авокадо или тиквички)
- Сирене “Чедър”
- Две скилидки чесън
- 10 големи яйца
- 1/4 сметана за готвене
- 1/4 чаша нарязан магданоз
- Две супени лъжици нарязан пресен лук
- Сол и черен пипер
Приготвяне:
Това е една от най-лесните и вкусни кето рецепти, които можете да приготвите както за обяд, така и за вечеря.
В тиган запържете бекона, докато стане хрупкав, след което го извадете и го оставете върху кухненска хартия. В мазнината, която се е отделила при пърженето му запържете аспержите за няколко минутки. Добавете чесъна и минута след това свалете тигана от котлона.
В купа разбийте яйцата, добавете ? от готовия бекон, ? от сиренето, сметаната, ? от зеления лук, аспержите, солта и пипера. Разбъркайте добре и изсипете съдържанието в намазана с олио или зехтин тава.
Печете фритатата за около 10 - 15 минути или докато яйцата станат готови. Няколко минути преди да извадите ястието от фурната добавете отгоре останалото сирене, за да се разтопи. След като извадите фритатата поръсете с останалия лук и с бекона.
Кето бисквити с фъстъчено масло
Съставки:
- 1 и 1/2 чаша неподсладено фъстъчено масло (разтопено)
- 1 супена лъжица кокосово брашно
- 1/4 чаша захар Swerve (може да заместите с еритритол)
- Чаена лъжичка екстракт от чиста ванилия
- Щипка кашерна сол
- Черен шоколад 85% (един или два)
- Лъжица кокосово масло (разтопено)
Приготвяне:
В купа смесете фъстъченото масло, кокосовото брашно, захарта, ванилията и солта и разбъркайте до гладка смес. В тава поставете хартия за печене. С лъжица оформете топчета, натиснете ги малко, за да добият формата на бисквити. Оставете тавата в хладилника за един час, за да стегнат кето бисквитките.
През това време разтопете шоколада и кокосовото масло и разбъркайте добре.
Извадете охладените бисквити от хладилника и ги потопете една по една в сместа от шоколад и кокосово масло. Отново поставете бисквитите в хладилника за около 10 минути, за да се охладят добре. Хапвайте ги студени.
Двойно шоколадови кексчета (мъфини)
Съставки:
- Две чаши бадемово брашно
- 3/4 чаша неподсладено какао
- 1/4 подсладител
- 1 и 1/2 бакпулвер
- Чаена лъжица кашерна сол
- Едно пакетче малко (разтопено)
- Три големи яйца
- Чаена лъжица екстракт от чиста ванилия
- Един тъмен шоколад 85%
Приготвяне:
Загрейте фурната. През това време в купа разбъркайте бадемовото брашно, какаото, подсладителя и кашерната сол. Добавете яйцата, разтопеното масло, ванилията, разтопения шоколад и разбъркайте всички съставки добре.
Разпределете сместа във формичките за мъфини и печете до готовност.
Всички кето рецепти, които ви предложихме са лесно изпълними, вкусни и здравословни.