Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/6406373 www.bgdnes.bg

Айран с магданоз в жегите

През горещите месеци е добре да се пият повече течности, богати на соли. Това са минералната вода и айран. За предпочитане са и зеленчуковите и плодови сокове. Добре е хората с високо кръвно да редуцират медикаментите и диуретичните средства, които приемат, защото от жегата се разширяват кръвоносните съдове и артериалното налягане се понижава.
Кисело мляко с магданоз е изключително здравословно - една връзка магданоз се нарязва и се смесва с 1 кофичка кисело мляко, може да се хапне на няколко пъти. Според народната медицина магданозът смъква кръвното, така че е добре хората с по-ниско артериално налягане да не прекаляват с тази разядка.
Медиците съветват през лятото да се пие по една малка бира от 250 или 330 мл, но не повече. В нея освен течност има и витамини от групата Б, които алкализират организма. Консумацията на алкохол е опасна през летните горещини.
Добре е да се сведат до минимум мазните храни и въглехидратите, специално бялата захар. Препоръчва се консумацията на боб, леща, грах - зърнените храни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама