Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/6371268 www.bgdnes.bg

Витамин В1 и Вашето здраве! advertorial icon

Витамин В1 (тиамин) е жизненоважно вещество за човешкия организъм, което принадлежи към витамин В комплекс. Той играе важна роля в поддържането на здрава нервна система и подобряването на фукцията на сърдечносъдовата система.

Витамин В1 е един от осемте водоразтворими витамини в семейството на В витамините. Помага при превръщането на въглехидратите в глюкоза, която на свой ред се използва за производство на енергия за извършване на различни телесни функции. Витамин В1 се изисква и за разграждането на мазнини и протеини.

В допълнение към тези ползи за здравето, той поддържа мускулния тонус по стените на храносмилателния тракт и подпомага здравето на нервната система, кожата, косата, очите, устата и черния дроб. Той също така подобрява способността на организма да издържи на стреса и често се нарича "антистресов" витамин.

Здравни ползи на витамин В1

Производство на енергия: Захарта е основен източник на енергия в нашето тяло, където се окислява, за да образуват използваема форма на енергия, поради наличието на витамин В1. Той е част от сложна ензимна система, наречена пируват дехидрогеназна система, която помага при окисляването на захарта. Той се изисква и за функционирането на тази ензимна система, която освобождава енергия за различни нормални функции в организма.

Развитие на миелиновите обвивки: Витамин В1 помага за правилното развитие на миелиновите обвивки около нервите. Дефицитът на този витамин може да доведе до дегенерация на тези покрития, което може да доведе до нервна смърт и увреждане.

Правилната сърдечната функция: Този витамин помага в производството на невротрансмитера ацетилхолин, който се използва да предават съобщения между нервите и мускулите и да се гарантира правилното сърдечната функция. Ето защо дефицитът на витамин В1 може да доведе до неправилни сърдечни функции.

Забявяне на стареенето: Витамин В1 работи като мощен антиоксидант, който помага да се предпазват тялото от признаците на стареене като бръчки, старчески петна, както и други свързани с възрастта условия, които редовно се отразяват системи на органи.

Правилно храносмилане: Този витамин спомага и за отделянето на солна киселина, което е от съществено значение за цялостното храносмилане на хранителните частици.

Подобрява паметта: Витамин В1 може да подобри паметта и силата на концентрация. Той се използва и за лечение на много нервни заболявания като множествена склероза и други.

Производство на червени кръвни клетки: Витамин В1 играе важна роля в производството на червени кръвни клетки, което от своя страна води здравето, активността и енергията на хората.

Алкохолизъм: Витамин В1 може да спомогне за възстановяване на вредите, причинени от цироза, инфекции, хипертиреоидизъм и други ефекти на алкохолизма.

Подобрява апетита: Този витамин също може значително да подобри апетита и умствената бдителност.

www.phytopharma.eu - "Фитофарма" ЕООД,

тел.: 06952 2292; 06952 2430

Реклама
Реклама
Реклама