Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/6340494 www.bgdnes.bg

Алкохол и лекарства водят до сомнамбулство

Хората може и да са разгадали защо организмът им има нужда от сън, но все още има неразгадани моменти защо се държат като будни, когато спят.

Сомнамбулите не са единственото проявление на будност по време на сън, въпреки че тяхното поведение е едно от най-изучаваните като аномалия при спящите. Въпреки че могат да ходят насън и това е най-често срещаната им проява, страдащите от сомнамбулство дори стигат дотам да шофират и дори да се хранят, докато спят. Много от спящите са успявали да се качат в колите си, да ги запалят и да изминат дълги разстояния, като през цялото време спят дълбоко. Други пък са били улавяни да се хранят по време на сън и дори да смесват храни, които никога не биха опитали. Според учени мистерията на тази болест се дължи на прекалено активна мозъчна дейност, стрес, алкохол или прекаляване с лекарства и преумора.
Сомнамбулите обаче не са само единственото проявление на нещо необичайно по време на сън. Активният мозък на спящия го е довеждал дори до секс насън, като той не е осъзнавал, че се опитва да започне сексуален контакт. Това може и да не звучи страшно, но далеч по-плашещо е спящ човек да ви погледне с втренчени във вас широко отворени очи, които обаче се въртят в орбитите си. Според учените този мистериозен момент от съня е съвсем нормален, просто така мозъкът реагира на най-реалните сънища, а дори да ви гледа с отворени очи, човекът спи дълбоко.

Сред подобни феномени говоренето насън изглежда безобидно, но според учени и лекари това не е така. Бъбренето насън е показател за преумора, силен стрес или прекаляване с алкохола. Най-страшничко е, когато напълно спящ човек говори ясно и разумно, а същевременно спи дълбоко. Обичайните сънища, свързани с безпомощност, падане от високо и други, спъващи тялото моменти, не са случайни. Според учени усещането за падане е свързано с преумора, а организмът започва да сънува, преди тялото да се е успокоило напълно. Парализата по време на сън пък е точно обратното. Част от мозъка пръв започва да се събужда, като дава индикации на тялото, че е парализирано. Това е напълно нормална функция и не е опасна, смятат специалистите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама