Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/5806359 www.bgdnes.bg

Терапия при лимфедеми чрез Мануален лимфен дренаж! advertorial icon

Едемът е последица от нарушено равновесие в транспортирането на междуклетъчна течност, при което се получава абнормално събиране на вода в тъканите. Под хроничен лимфедем се разбира болестно състояние на организма, при което се получава прогресиращо и трайно увеличение на обема на крайниците (понякога и на тялото) в следствие на лимфен застой, причинен от различни промени в лимфната система.Терапавтичния ефект на мануалния лимфен дренаж се крие в неговото многостранно въздействие: Спадане на отока; Обезболяване; Отпускане на скелетната мускулатура.

Тези многостранни действия обясняват многообразието от терапевтични възаможности за прилагане на мануален лимфен дренаж.

Продължителността на Мануалния Лимфен Дренаж трае около час.Правят се всекидневно около 10-20процедури,след което се провежда поддържаща терапия от 1-2 пъти седмично.Тук трябва да обърнем внимание,че успоредно с МЛД при лечение на лимфедема никога не трябва да се пренебрегва бандажирането. Само комбинацията на тези два елемента води до успешно лечение. Компресивната превръзка се осъществява чрез нискоеластични бинтове по специална методика, равномерно и конусообразно. Бандажът трябва да се носи 24 часа. Едва след постигане на стабилен терапевтичен резултат, бандажирането може да се замести с компресивен ръкав, който се сваля през нощта.Ефектът на лечението се подпомага и от специално подбран комплекс от упражнения.

Важно е да се запомни,че при пациенти с лимфедем не се прави класически дълбок масаж.той влошава състоянието на крайника.

За успеха на лечението чрез МЛД е необходимо и съдействието на пациента. Положението на едемният крайник по възможност трябва да е на високо при покой и сън , да не се оставя да виси надолу и да се избягва лежането върху него. Необходимо е крайникът да се раздвижва начесто за кратко време и леко – с оглед предотвратяването на появата на хипотрофия. Мускулните контракции стимулират венозното и лимфатичното отичане.

Пациентът трябва да пази едемният крайник и от най-малки наранявания. Вземане на кръв, инжекции, мерене на кръвното, работа в градина без ръкавици, носене на тежки предмети, нараняване целостта на кожата и др. Да не се допуска притискане от облеклото.Презрамките на сутиена трябва да са широки,за предпочитане са леки гръдни протези.

При наднормено тегло опасността от едем е по-голяма.Ежедневната храна трябва да е бедна на готварска сол.Следоперативният мануален линфен дренаж се препоръчва профилактично, защото чрез него се лекува субклиничния едем.

В резултат на процедурите с МЛД се наблюдава активиране на лимфната система, оттока на крайника чувствително намалява и се подобрява тургура на кожата (става розова, без петна и еластична). Пациентът усеща крайника по-лек.по-мек и по-подвижен.

Чрез МЛД се постигат трайни резултати и успешно възстановяване на лимфедемния крайник.

За съжаление лимфедема не се лекува медикаментозно.Бъдете внимателни към най-ранните симтоми.При първите признаци на болка,дискомфорт и оток,потърсете специалист. Пациентът участва активно в своето лечение, и се обучава за правилно поддържане на постигнатият резултат.

Студио Релакс

Работно време:

Понеделник - Петък

10.00 - 20.00 часа

Събота

10.00 - 18.00 часа

Адрес:

гр. София,

жк. Иван Вазов,

ул. Др. Стефан Сарафов №20

Телефони:

тел: 02/ 8 51 09 48

моб: 0884 71 81 85

Реклама
Реклама
Реклама