Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/5486763 www.bgdnes.bg

Животът с диабет – мисия възможна advertorial icon

Диабетът е един от бичовете на нашето време. Причините за него са генетични или пък свързани с начина на живот в съвременното общество - като затлъстяване, обездвижване, високо кръвно налягане и стрес.

Какво представлява диабетът? Той е метаболитно заболяване, което се характеризира с постоянно високи нива на кръвната захар (глюкоза) в организма. Дължи се на пълна липса, недостиг или резистентност към инсулин - хормон, произвеждан от панкреаса и регулиращ концентрацията на глюкоза. Диабет тип 1 е характерен за детска и юношеска възраст и се развива при пълна липса на инсулин. В този случай е наложително набавянето му чрез инжектиране. При възрастните хора се развива диабет тип 2, съпроводен от инсулинова резистентност. Този тип диабет е предшестван от преддиабетно състояние, което дълго време може да остане неразпознато – комбинация от наднормено тегло, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта, както и първи признаци на инсулинова резистентност.

Диабетът води след себе си редица усложнения, влошаващи качеството на живот. Най-често срещаните сред тях са ретинопатия (увреждане на микрокапилярите в очите), нефропатия (увреждане на бъбреците), невропатия (увреждане на нервните клетки), синдром на диабетното стъпало (увреждане на артериите на краката, обикновено водещо до ампутация), еректилна дисфункция при мъжете и др.

За съжаление, пълно лечение на диабета все още няма, макар медицината да е постигнала доста. Терапията е поддържаща, като при диабет тип 1 е наложително редовното инжектиране на инсулин, а при диабет тип 2 се приемат лекарства, съчетани с диета (в крайни случаи – и инсулинова терапия).

Разбира се, превенцията е най-доброто, което можем да направим, за да ограничим пораженията от диабета. Освен редовните профилактични прегледи, препоръчва се цялостна промяна в начина на живот, включваща здравословно хранене, движение, ограничаване на алкохола и цигарите, следене на нивата на кръвната захар в домашни условия с помощта на глюкомер и тест ленти.

Редовният самоконтрол на кръвната захар е от особено голямо значение за лечението на диабета и избягването на усложненията. Осъществява се лесно, необходим е само глюкомер, тест ленти и капка кръв от пръста. Задължителен е при всички с назначена инсулинова терапия и силно препоръчителен при останалите. Честотата на измерване се определя от лекаря и зависи от много фактори, но в повечето случаи се извършва по няколко пъти на ден – това прави минимум 1000 измервания годишно.

У нас НЗОК поема разходите за 150 тест ленти на година за всеки здравноосигурен гражданин на инсулинови терапия – количество, което е крайно недостатъчно. За бременни и лица под 18 години се отпускат по 1100 тест ленти годишно, а всички останали диабетици трябва да ги закупуват със собствени средства. И в двата случая е добре да знаете, че има на кого да разчитате и неговото име е Ливеда Мед 2000.

Ливеда Мед 2000 е една от първите фирми, сключили договор с НЗОК за доставка на системи за самоконтрол на кръвната захар в домашни условия – глюкомери и консумативи за тях. Предлаганите системи отговарят на най-новите стандарти за точност при измерване, а 15-годишният опит и доказан професионализъм превръщат Ливеда Мед 2000 в предпочитан партньор на много болници, здравни заведения и аптеки.

Но за Ливеда Мед 2000 контролът и превенцията на диабета са нещо повече от работа. Те са мисия и обществена отговорност – за това свидетелстват вече няколко кампании за изследване на кръвната захар сред децата и подрастващите. Животът с диабет е възможен и пълноценен, когато си информиран и имаш до себе си партньор, на когото можеш да разчиташ – това е посланието, което Ливеда Мед 2000 отправя. И ви обещава, че ще бъде точно такъв партньор.

Реклама
Реклама
Реклама