Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/4946066 www.bgdnes.bg

Дезинфекцирайте плотовете при мишки

Насекомите са една от основните напасти, що се отнася до домакинствата. Дали ще са бълхи, пчели или хлебарки, няма значение, всички те са страшно неприятни и трудни за премахване. Именно есента, която идва, е времето, в което се осъществява пасивно пренасяне на бълхи при миграциите на гризачи от полето към населените места. Бълхите влизат в дома най-често с домашните любимци. Яйцата им се разнасят навсякъде, като могат да останат пасивни в продължение на година и впоследствие да се появят бълхи като от нищото. Може да си направите и сами капан за малките гадини, като използвате препарат за миене на чинии. Трябват ви чинии, чаени свещи и топла вода. През нощта поставете една чиния във всяка от стаите си, като е най-добре да са в средата на помещението на пода. Напълнете с топла вода и добавете препарата. Поставете свещ близо до чинията и я запалете. Идеята е, че бълхите се привличат от светлина. Когато те скачат към нея, ще паднат в чинията и така ще загинат. Достатъчни са 3-4 нощи да процедирате по този начин. Ако това не помогне, може да направите и билков спрей против бълхи. За него са ви нужни 2 литра оцет, литър вода, 400 милилитра сок от лимон и 200 мл отвара от хамамелис. Съставките са безопасни за домашни любимци и деца. Купете си празно шише, което да е с пулверизатор, и изсипете всичко в него. След това напръскайте дома си.

В случай че живеете в къща, има и друга заплаха - мишките. Дори и само една да имате вкъщи, това е достатъчно да се разнесе зараза. Затова при наличието на гризач е много важна хигиената. Мишките оставят изпражнения навсякъде, което е страшно опасно. Затова винаги преглеждайте храната и изхвърляйте всичко, за което имате съмнение, че е било нагризано от тях. Ако мишката е ровила в някой шкаф, извадете всичко от него и изплакнете съдовете и ги измийте в гореща сапунена вода. След това ще е добре да бъдат потопени отново в гореща вода, за да се стерилизират. Ако имате миялна машина, използвайте най-горещата вода, за да почисти добре всичко.
Измийте и шкафа старателно с топла сапунена вода, като е добре да прибавите и дезинфектант. Същото важи и за плотовете, по които мишката може да не е оставила следи, но е добре да ограничите риска.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама