Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/4946042 www.bgdnes.bg

Следете здравето на любимците си

Домашните любимци са сред любимите "играчки" на децата, за които те най-често и много настояват. Да си имаш куче или коте е нещо чудесно, но трябва и да се внимава. Задължително да се следи за няколкото вида болести, които се пренасят от тях. Грижите за любимеца са задължителни, тъй като има коварни болести, които се пренасят от питомеца на стопанина.

Сред тях например е бясът, при който човек се заразява, ако болното животно го одраска, ухапе или чрез попадане на слюнка от заразено животно върху открита рана при човека. Симптомите при животинката са чувство на безпокойство, агресивност, намален апетит, обилно слюноотделяне и сълзи от очите. Появяват се и реакции от външни дразнители - реагира се при силна светлина или докосване.
Когато човек се зарази, се стига до нарушаване на съня, има силна болка на мястото, където е бил ухапан или одраскан. Слюноотделянето също се засилва, получава се и силно потене.
Възможно най-бързо след заразяването трябва да се постави противобясна ваксина, в противен случай последиците са фатални. Затова не трябва да се чака, след като сте били ухапани от ваш или чужд любимец - куче или котка. Ако не сте сигурни, че те са били ваксинирани, обърнете се към лекар.
Доста сериозен риск от заразяване с кучешка тения има в последните години у нас. Според статистиката все повече хора, които се обръщат към лекар, се оказва, че са заразени с тения. Всеки пети, заразен с кучешка тения, е дете, а 90% от засегнатите пациенти дори нямат домашен любимец.
Тенията е инфекциозна и паразитна болест и се предава от кучета, които са яли сурово месо на заразени животни. Яйцата на кучешката тения попадат в околната среда с изпражненията на любимците. Хората често се заразяват, като ядат недобре измити приземни плодове и зеленчуци, затова и не е задължително техният любимец да е заразен. Ако кучето ви има промяна в апетита, страда от диария или запек и в същото време има пристъпи на колики и губи тегло, обърнете се към ветеринар, защото може да става въпрос за тения.
Проявите при хората пък включват кашлица, обриви, тежест и болка в дясното подребрие, болка в гърдите. Болестта се лекува чрез прием на медикаменти. Най-ефикасното лечение при хората е чрез оперативно отстраняване на кистата от засегнатия орган.
Колкото и да са гальовни и чаровни, писаните също крият риск. Той се нарича токсоплазмоза, като заразата се предава на човека при пряк контакт с болното животинче, както и от консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.
При котките болестта се проявява като грип с висока температура, безпокойство, бронхопневмония, гастроентерит. Проявите при хората пък са като при вирус или възпаление на дихателните пътища и сливиците, висока температура, увеличени лимфни възли на шията. Токсоплазмозата е особено опасна при бременност, тъй като засяга пряко плода и може да доведе до помятане.
Котките могат да пренесат и фелиноза, като заразата прониква в човека чрез одраскване от ноктите й. Инфекцията стига до локалните лимфни възли и предизвиква възпаление. На мястото на одрасканото се появява червено петно, което става на мехурче и има гной. Температурата на тялото се повишава, лимфните възли се подуват, появяват се треска, гадене и мускулна слабост.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама