Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/21038885 www.bgdnes.bg

Вижте как на днешния ден монахът Дом Периньон открива шампанското

На 4 август 1693 г. във Франция се случва едно от най-интересните събития в кулинарната и винена история – за пръв път се появява шампанското, произведено от бенедиктинския монах Дом Периньон.

Дом Пиер Периньон е монах в абатството Овийе, в областта Шампан. По онова време винопроизводството във Франция е изключително важно, но местните вина често имали проблеми с ферментацията. Периньон експериментирал с различни техники за смесване на гроздови сортове и за контрол върху ферментацията. Така на онзи 4 август се ражда искрящото вино, което по-късно ще стане световно известно като шампанско.

Реклама

Новата напитка бързо печели популярност сред френската аристокрация и става символ на лукс, празненства и успех. С времето шампанското се превръща в неразделна част от културни събития, сватби, официални церемонии и международни празници.

Дом Периньон всъщност никога не е изобретил шампанското в съвременния му вид, но именно неговото име остава в историята като бащата на шампанското.

Шампанското е защитено с географско означение – само пенливи вина, произведени в региона Шампан, могат да носят това име.

Четете още

Разкриха тайните рецепти на атонските монаси

Разкриха тайните рецепти на атонските монаси

Преследвачката на футболисти купонясва след присъда

Преследвачката на футболисти купонясва след присъда

Глезят Мегз с "Дом Периньон" и Бея на солта
Глезят Мегз с "Дом Периньон" и Бея на солта

Глезят Мегз с "Дом Периньон" и Бея на солта

Пищова абитуриент

Пищова абитуриент

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама