Доктор: Ето кой е най-здравословният алкохол
Добра новина за пиячите! Има алкохол, който почти може да мине за здравословен, не вдига драстично кръвната захар и при това е сравнително популярен. Магическата напитка е... текилата.
Тя е най-малкото зло сред силните спиртни напитки, защото, освен че вредите от нея са по-ограничени, има и ползи за здравето. Поне това твърди базираният в Калифорния гастроентеролог д-р Саурабх Сетхи, който се позовава на научни факти. Медикът подчертава, че никакво количество алкохол не е добро за здравето, но все пак има по-приемливи варианти. Една такава е напитката, направена от агаве, която е с ниско съдържание на глутен, захар и изобщо на въглехидрати.
Изследователи откриват, че текилата е несмилаема, което означава, че не повишава нивата на кръвната захар толкова, колкото други алкохолни напитки. Ако всичко дотук звучи добре, почакайте, защото идва най-хубавото. Растението агаве, от което се прави текилата, съдържа съединения, които функционират като пребиотици и насърчават здравата чревна микробиота.
Една от основните причини, поради които алкохолът е вреден за тялото ни, е, че той се разгражда до токсин, който уврежда ДНК и също така пречи да се поправи, обяснява медикът. Въпреки че текилата също задейства този процес, се смята, че е много по-бавен. Все пак има и уловка. "Тези предимства се отнасят само за сто процента текила от агаве. Смесването на текила със сладки напитки отрича потенциалните предимства", посочва д-р Сетхи, който напомня и че пиенето на повече от една чаша унищожава всички предимства на този алкохол.