Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/19191987 www.bgdnes.bg

Почина големият рокмузикант Фил Леш

На 84-годишна възраст си отиде Фил Леш - басист и един от основателите на легендарната американска рок група "Грейтфул Дед". В официалния профил на музиканта в инстаграм беше съобщено, че той "почина мирно тази сутрин, заобиколен от своето семейство".

Леш беше неразделна част от "Грейтфул Дед" от самото създаване на групата в Калифорния през 1965 г. След смъртта на фронтмена Джери Гарсия през 1995 г., групата се разпада, но Леш се присъедини към своите колеги за обединителни турнета през 2003 и 2015 г., включително и за последните им концерти. Според публикацията в инстаграм, Леш "донесе огромна радост на всички около себе си" и остави значително музикално наследство, което ще живее чрез феновете му.

Реклама

"Грейтфул Дед" са смятани за една от най-влиятелните групи в американската музикална сцена, като тяхната смесица от рок, фолк и джаз постави основите на уникален стил и стана символ на контракултурата на 60-те години.

Роден в Бъркли, Калифорния, през 1940 г., Леш започва музикалния си път с цигулка, след което преминава на тромпет и накрая на бас китара, когато става част от бандата. През десетилетията на своята кариера Леш демонстрира уникални импровизационни умения, които обогатяваха музикалния стил на групата и поддържаха силна връзка с публиката. Сред най-известните му песни е "Unbroken Chain", посветена на връзката между групата и феновете, както и "Box of Rain" - лично произведение, написано в чест на баща му.

Четете още

Вдовицата на Волев коленичи и целуна ковчега му

Вдовицата на Волев коленичи и целуна ковчега му

Китаристът на легендарната сръбска пънк-рок банда "Пекинска патка" Сретен Ковачевич:  Харесвам българското вино и ракия

Китаристът на легендарната сръбска пънк-рок банда "Пекинска патка" Сретен Ковачевич: Харесвам българското вино и ракия

Мария Илиева: Джо Лин Търнър е влюбен в гласа ми

Мария Илиева: Джо Лин Търнър е влюбен в гласа ми

Всички плачат за Кирил Маричков (репортаж)

Всички плачат за Кирил Маричков (репортаж)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама