Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/19084596 www.bgdnes.bg

Тъжно! На 100 г. почина писателка, оцеляла от Аушвиц

Писателката от унгарски произход Лили Ебърт, която на 20-годишна възраст е затворена в Аушвиц, почина във Великобритания, съобщи БТА.

Правнукът й Дов Форман написа в социалната мрежа Екс, че Ебърт е издъхнала три седмици преди 101-ия си рожден ден.

Реклама

"На 9 юли 1944 г. баба ми и семейството й са отведени в Аушвиц-Биркенау. Майка й, по-малката й сестра и брат й са убити в газовите камери. Изпитвайки невъобразима скръб, баба си обещава, че ако излезе жива от този ад на земята, ще разкаже историята си. Без гняв, но със сила, достойнство и решителност да почете мъртвите", пише Форман.

"Нейната история трогна стотици милиони хора по света, напомняйки ни за устойчивостта на човешкия дух и опасностите от неконтролируемата омраза. Тя беше кралицата на нашето голямо, любящо семейство. Светлината, която блестеше толкова ярко, помръкна. Тя беше нашият герой", написа още правнукът на писателката.

След войната Лили Ебърт не се завръща в Унгария и живее в Швейцария и Израел, преди да се премести във Великобритания през 1967 г. По време на пандемията от COVID-19, с помощта на своя правнук, тя написва мемоарната си книга "Обещанието на Лили. Как оцелях в Аушвиц и намерих сили да продължа напред", която става бестселър.

Малко след публикуването на книгата Ебърт и Форман правят свой канал в социалната мрежа ТикТок, където жената отговаря на въпроси за живота си, затварянето й в концентрационния лагер и робския труд в оръжейния завод в Лайпциг. Понастоящем каналът има около два милиона абонати.

Лили Ебърт е наградена с Ордена на Британската империя и с унгарския Орден за заслуги за привличане на вниманието към историята на Холокоста. Съболезнования към семейството и близките на жената изразиха крал Чарлз Трети и британският министър-председател Киър Стармър.

"Гордея се, че Обединеното кралство беше неин дом, където тя продължи да разказва на света за чудовищните зверства, на които е била свидетел, като постоянно напомняне на нашите и бъдещите поколения за дълбочината на покварата и злото, на които хората са способни, когато разумът, състраданието и истината бъдат предадени", каза британският монарх в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Лили Ебърт оставя след себе си дъщеря и син, 10 внуци, 38 правнуци и един праправнук.
Семейството й съобщи, че възпоменателната служба ще бъде в Лондон. Писателката ще бъде погребана в Израел.

Четете още

Билалов става баща, иска да кръсти сина си Адолф

Билалов става баща, иска да кръсти сина си Адолф

Истинският автомобил на Хитлер се продава от българин

Истинският автомобил на Хитлер се продава от българин

Симеон Петров е първият български пилот

Симеон Петров е първият български пилот

Двойник на Хитлер и Чарли Чаплин откриха богаташите Светльо и Сияна от "Един за друг"

Двойник на Хитлер и Чарли Чаплин откриха богаташите Светльо и Сияна от "Един за друг"

Реклама
Реклама
Реклама