Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/19076285 www.bgdnes.bg

Трамвай каца върху гараж, тежи 16 тона



Бракуван трамвай е паркиран върху покрива на гараж от ентусиастите на гражданското сдружение "За спасяване на исторически тролейбуси и автобуси" в историческия чешки град Ихлава . 

Шестнадесеттонната машина предизвиква фурор сред жителите в квартала Лидика, съобщават от сайта "Трамаваите в Чехия". Членовете на сдружението искат да спасят трамвая от рязане за скрап, но нямат място за него в хангара - освен това никой няма да вижда историческата социалистическа мотриса там.

Реклама

"Затова измислихме да го качим нависоко", казва спасителят на трамваи Лудек Бохуновски. Според него по-старите чешки трамваи все още могат да се продават например в източноевропейските страни, но никой не е проявил интерес към този, произведен преди тридесет и една години за лининте в град Оломоуц. "Мислим, че би било жалко да свърши в депото за скрап, а няма дефекти и е работещ", каза Бохуновски.

Той посочи, че това са трамваи, които се произвеждат масово от 60-те години на миналия век. Трамваят, който краси гаража, все още е напълно функционален. Чешката асоциация "За спасяване на исторически тролейбуси и автобуси" не иска да паркира трамвая в някой парк, защото ще ръждяса в мръсотията и тревата.

"Когато един колега каза, че иска да го сложи върху гаража си у дома, ние се ударихме по челото", разказва още Бохуновски. Строителен инженер ги посъветва как да подготвят необходимите подпори гаража. След това кран поставя 16-тонната мотриса върху тях.
"Трамваят все още е напълно функционален - фаровете му светят, издава звуков сигнал, мигачите цъкат", хвали се Лудек Бохуновски. От сдружението имат план за бъдещето на трамвая - членове може да си уреждат срещите и събранията в него върху гаража. "Не знам какво ще стане след десет, петнадесет, трийсет години... Може би трамваят ще пкацне отново върху релсите", отбеляза Бохуновски.

Четете още

НЕОЧАКВАНО! Мият трамваите в София с ракия

НЕОЧАКВАНО! Мият трамваите в София с ракия

Бивш шеф в "Левски" яхна трамвая (Снимки)

Бивш шеф в "Левски" яхна трамвая (Снимки)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама