Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/18754598 www.bgdnes.bg

Наш атлет преплува Босфора, Турция го награждава

Участва в маратона, за да прослави родното Черноочене 

Шюкрю Селви от Чернооченско преплува Босфора за 1 час 5 минути и 21 секунди. Трасето е с дължина от 6,5 километра.

Общо 2850 атлети от 77 държави се гмурнаха във водите на Босфора до турския мегаполис Истанбул на 25 август в оспорвано състезание по плуване. Те преминаха разстоянието от азиатската до европейската страна. Състезанието се провежда за 36-и път.

Реклама

Чернооченецът е удостоен с титлата "Междуконтинентален плувец" от президента на Турския национален олимпийски комитет проф. Угур Ерденер.

Шюкрю Селви сподели, че в настоящия маратон се е състезавал, за да прослави Черноочене и в тази сфера. За подкрепата благодари на кмета на общината инж. Айджан Ахмед и всички жители в района. Той е печелил много награди в престижни международни и национални състезания.

В плувната си кариера участва за осми път в международно състезание по преплуване на Босфора. Това е единственият плувен маратон, който се провежда между два континента (от азиатската част на Турция към европейската).

Надпреварата минава при изключителен интерес, а хиляди жители и гости на Истанбул наблюдават това считано за най-зрелищно преплуване на Босфора, в което участниците са на възраст от 7 до 70 години.

През 2009 г. българин стана първи в традиционното преплуване на Босфора. Шампионът е 34-годишният Димитър Виденов. Тогава участват около 700 плувци от различни страни, а Виденов е първи с резултат 54:01 минути.

През 2016 г. Димитър Виденов, който тогава е на 41 години, финишира на второ място в Босфорския плувен маратон в конкуренция с 1149 плувци. Той преплува трасето от 6,5 километра за 49,57 минути. Изпреварва го единствено 19 години по-младият от него шампион на Турция Тара Йомер. Във възрастовата си категория (40-44) българинът е шампион.

Днес Виденов тренира малки и големи в Спортен комплекс "Лозенец".

Реклама
Реклама
Реклама