Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/9959221 www.bgdnes.bg

Колоездачи искат правила срещу падане

Промени в правилата на шосейното колоездене е много вероятно да настъпят след края на настоящата Обиколка на Франция, смятат анализатори. Причината са масовите падания и контузии, които съпътстват тазгодишното издание на най-престижното състезание с велосипеди.

Още първият етап от 108-ото издание на Тура бе запомнен най-вече с двете брутални падания в заключителните 50 километра.

Реклама

46 километра преди финала Тони Мартин не видя фенка, която държеше огромна картонена табела край шосето, и се заби в нея. Мартин падна, а след него на земята се оказаха и почти половината състезатели в колоната, включително Алафилип и другият голям претендент - Примож Роглич от Словения, но за щастие и двамата успяха да продължат. Испанският колоездач от тима на "Мовистар" Марк Солер претърпя фрактури на лъчевата кост и на двете ръце при масовото падане.

Малко повече от 6 километра преди финала вътре в колоната се случи ново падане, при което един от най-тежко пострадалите бе четирикратният шампион Крис Фрум от "Израел Стартъп Нейшън". Фрум успя да стигне до финала, но с много голямо изоставане от основната група.

Драмата продължи с пълна сила, след като две доказани фигури - победителят в генералното класиране от 2018 година Герайнт Томас (Уелс) и словенската звезда Примож Роглич станаха поредните жертви на падания и катастрофи по време на третия етап - 182,9 километра от Лориен до Понтиви. Томас падна и извади рамото си рано в третата фаза, докато за Роглич драмата дойде във финалните 10 километра, когато той загуби доста време, също след падане. Роглич се е отървал без фрактури, макар да има доста охлузвания и рани. Словенецът е преминал допълнителни изследвания, включително и рентгенови снимки, които са показали, че той няма счупвания и ще продължи борбата за трофея, но с цената на забавяне.

Бившият световен шампион Петер Саган (Словакия) и Кейлъб Юуън (Австралия) бяха замесени в инцидент с падане късно през етапа. "Здрав съм, което е истински късмет. Но имам белези по цялото тяло. Не беше най-добрият ни ден, но трябва да продължим", каза колоездачът на "Дъмбо-Висма" Роглич.

Роберт Гесинк, който също е част от нидерландския отбор, отпадна от надпреварата при падането на Томас в началото на етапа.

Заради неприятностите състезателите поискаха някои промени. Най-сериозната е правилото за падане три километра преди финала на етапа да се увеличи до осем км. Тоест, който падне в тази финална зона, да му бъде присъждано времето на групата, в която се е движил. Също така и да се разширят правата за помощ от сервизните автомобили.

Реклама

Германският колоездач Нилс Полит разкритикува организаторите за решението им да структурират по подобен начин етапите и заяви, че правилото за финалните три километра, което гарантира равно време за всички паднали в последните километри преди финала, трябва да се разшири и да важи за последните осем километра.

"Виждате какъв е резултатът. Това, което се случва, е направо криминално. Жалко е да видиш толкова много колоездачи, изпонападали на земята", каза Полит през ZDF.

Лудата заплашена с граждански иск

Хахавата зрителка, причинила падането на няколко колоездачи от Тур дьо Франс в Бретан, чака завеждането срещу нея на граждански иск. Това се очаква дали ще направи германският колоездач Яша Сютерлин, който бе принуден да напусне състезанието.

Самата жена, която искаше да издигне плакат с поздрави към баба й и дядо й, бе арестувана и е изправена пред глоба от поне 1500 евро. Според някои информации тя е заплашена дори от затвор.

Разследването е открито за "неволни наранявания с увреждания, които не надвишават три месеца поради явно умишлено нарушение на правила за безопасност или непредпазливост". Но Сютерлин, а и други негови колеги могат да я съдят с граждански дела за обезщетения и пропуснати ползи.

Реклама
Реклама
Реклама