Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/18907898 www.bgdnes.bg

Големият ни шампион Стефан Ботев: Или реанимираме щангите, или умират

Президентът Андон Коджабашев не може да се справи, искаме смяната му

Българското вдигане на тежести или спешно трябва да бъде реанимирано, или го чака смъртна присъда. С болка в гласа признанието пред "България Днес" прави световният и европейски шампион Стефан Ботев, който днес е член на родната федерация по този спорт.

В последните години родната щанга бе раздирана от скандали, а днес има само дългове и никакво финансиране. Дори участниците ни на олимпиадата в Париж това лято бяха на целево финансиране пряко от спортното министерство. Настоящото ръководство начело с президента Андон Коджабашев наследи над 600 000 лв. задължения от предишния шеф Ариф Маджид.

Реклама

"Гласувахме доверие в началото на годината на Коджабашев, защото обеща да изведе федерацията от това състояние, но така и не прави вече половин година нищо по въпроса - казва Ботев. - Дори сам признава, че не може да се справи. Затова искам да го освободим от тази тегоба. Събрал съм достатъчно подписи от клубове с искане за ново изборно събрание, на което да изберем някой, който ще може да поведе нещата напред и нагоре. Дори от ММС няма финансиране, защото не са отчетени парите за миналата година, а и за проведеното през пролетта Европейско първенство в София има документи за едва 500 000 лв., а за още толкова няма и следа къде са отишли. Андон завари федерацията в това състояние, но то е такова и в момента. 

Националният отбор се състои от един треньор и един състезател, другите се подготвят самостоятелно. Трагедията в клубовете е голяма, нямат материална база, нямат финансиране, младите спортисти бягат, другите работят нещо друго, за да се изхранват. От олимпийците ни Карлос Насар и Божидар Андреев можем да очакваме победи още две-три години, дори и до следващата олимпиада, но дотам. Ако спешно не се направи нещо, българските щанги умират, няма да има следващи шампиони."

(Очаквайте скоро в "България Днес" интервю със Стефан Ботев.)

Четете още

Подхвърлен допинг плаши Карлос Насар

Подхвърлен допинг плаши Карлос Насар

Карлос Насар: Ако нямам условия да се състезавам за България, ще прекратя кариерата си

Карлос Насар: Ако нямам условия да се състезавам за България, ще прекратя кариерата си

Премиерът ходил при Карлос Насар в Париж

Премиерът ходил при Карлос Насар в Париж

683 500 лв. дългове натрупа федерацията по щанги

683 500 лв. дългове натрупа федерацията по щанги

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама