Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/11768369 www.bgdnes.bg

Героят от САЩ'94 Златко Янков: Дано не станем за резил и с Гибралтар!

Дори аматьорите от Гибралтар могат да затруднят сегашния национален отбор по футбол на България! Така смята легендарният полузащитник от славното американско лято през 1994 година Златко Янков. Бронзовият медалист от световното първенство предупреди, че нашите трябва да бъдат много по-големи биткаджии на терена.

България гостува довечера на една от най-младите и най-малките държави на Стария континент. Двубоят от Лигата на нациите е от 21,45 часа и ще се предава пряко по БНТ 1. "Лъвовете" имат само една спечелена точка след 1:1 със Северна Македония, а след това допуснаха историческа издънка след домакинското 2:5 от Грузия.

Реклама

"Дано да не станем за резил и срещу Гибралтар. Може да сме сигурни, че ще ни бъде пак трудно след този резултат срещу грузинците. Независимо че сега ще срещнем играчи аматьори", предупреди Янков пред "България Днес".

Гибралтар е разположен на едва 6,7 квадратни километра площ и има 34 хиляди души население. Райското кътче е единственото на континента, където маймуни се срещат в естествена среда. Страната е известна със своята огромна скала, издигаща се точно над стадиона, която при ясно време се вижда дори от Африка. Със своите 426 метра височина в древността тя е била почитана като един от Херкулесовите стълбове. Притесненията на Янков са породени най-вече от бездушната игра в последния мач.

"Много слаби! Изобщо не ми харесаха. Лечков беше прав - не играят навън, но трябва поне да се сбият. Нямаше никаква битка и борба, за да могат да компенсират някои недостатъци в качествата си. Видяхте една Грузия колко атаки и положения имаше срещу нас. На нашия отбор нищо не му се получи, нищо не показахме. Нормално беше Ясен Петров да си тръгне. Сега Гонзо ще води тима само за два мача, но който и да бъде назначен, ще му бъде много трудно. Възможно е отново да погледнем към чуждестранен специалист, но най-вече трябва футболисти да има", категоричен е Златко Янков, който във вторник навърши 56 години. За националния тим на България той има 80 мача и 4 гола.

"Какво е виновно БФС? Истината е, че нямаме футболисти. Малцина са тези, които играят в чужбина, но те почти не получават шансове за изява. И ние навремето като играехме в "Левски", не бяхме като другите, но компенсирахме с борба на терена. Сега това не го виждаме", казва легендарният халф с прозвище Фара.

България вече е играла един двубой с Гибралтар. В приятелска среща през ноември 2020 година нашите бият с 3:0 с попадения на Александър Цветков, Георги Йомов и Димитър Илиев. 

Реклама
Реклама
Реклама