Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/11523022 www.bgdnes.bg

Моуриньо плаче след рекорд в Европа

В "Рома" съм баща и дядо, казва Жозе

Жозе Моуриньо отново покори Европа! Пет години след като спечели Лига Европа с "Манчестър Юнайтед", той изведе "Рома" на първия финал в историята на новия турнир Лига на конференциите.

Пред 70 000 екзалтирани фенове на стадион "Олимпико" неговите "вълци" победиха с 1:0 "Лестър" и стигнаха до мача за трофея срещу нидерландския "Фейнерод". Така Специалния стана първият треньор в историята, който достига до четвърти финал в Европа с четири различни отбора ("Порто", "Интер", "Манчестър Юнайтед" и "Рома"). Мачът за купата в Лигата на конференциите е на 25 май в Тирана.

Реклама

След последния съдийски сигнал срещу "Лестър" железният треньор изненадващо избухна в сълзи. Това се е случвало само един път в неговата кариера - при раздялата му с футболистите на "Интер". Моуриньо признава, че мачът на "Олимпико" срещу англичаните е един от най-емоционалните моменти за него във футбола.

"Защо пророних сълзи? Защото чувствам това, което чувстват всички - обясни Жозе. - Знам какво значи това за всички хора, емоцията ми бе за тях. Чувствам се късметлия, че съм на още един престижен финал. Кара ме да се чувствам специален. Ние сме като семейство. С годините ставаш по-малко егоцентричен и повече баща, дори дядо на част от тях. Щастлив съм. Това е победа на едно семейство. Не само за тези, които бяха на терена и на пейката, но и на тези по трибуните. Това е най-голямото ни постижение, тази съпричастност и чувство за семейство, което създадохме с феновете. Имах щастието да играя на по-големи и по-престижни финали от този. Но по отношение на начина, по който създадохме атмосфера тук, това ме кара да се чувствам специален."

На трибуните имаше още един човек, който се разплака. Това бе легендарният треньор Клаудио Раниери, който е бивш футболист и наставник на "Рома" и изведе "Лестър" до историческа титла в Англия. Раниери бе бурно аплодиран от 70-те хиляди фенове на двата отбора и се просълзи, махайки за поздрав към тях.

Мениджърът на гостите от "Лестър" Брендън Роджърс оцени страхотната атмосфера на стадиона и обяви, че всичко се е решило от едно статично положение. При него Тами Ейбрахам вкара единствения гол в срещата.

"Беше равностоен мач, всичко се реши от едно статично положение - каза Роджърс. - Не е това резултатът, който търсехме, но се раздадохме напълно. Атмосферата на стадиона беше невероятна, оценявам го. Заслуга имат както феновете на "Рома", така и нашите привърженици."

Реклама
Реклама
Реклама