Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/10404319 www.bgdnes.bg

Един от героите от "Парк де Пренс" Златко Янков: Тази България е тъжна гледка

Господ беше българин, когато на днешната дата преди 28 години Емил Костадинов ни изстреля на световното в САЩ 94, а днес и Господ не може да ни помогне. Това е стряскащата реалност за родния футбол. Неприятната истина лъсна за пореден път в квалификацията срещу Швейцария, загубена с 0:4. "Тъжна гледка. Това представляваше България срещу домакините, особено след като ни поведоха в резултата - коментира пред "България Днес" Златко Янков, железният халф от Пеневата чета.

Фара е част от отбора, сътворил Чудото в Париж на 17 ноември 1993 г., когато "лъвовете" печелят с 2:1 срещу Франция с феноменалното попадение на Емо в последните секунди.

Сега подобен подвиг изглежда невъзможен за постигане. "Трябваше да срещаме съперника по-напред, да сме по-бързи, по-агресивни. Нашите играчи през целия мач срещу Швейцария изглеждаха закъснели - казва Янков. - През второто полувреме отборът рухна. Буквално се разпадна. Не разбирам защо българските играчи излизат на терена с мисълта, че другите са нещо повече от тях. Това е самоубийствен подход. Така не се печелят мачове. Излизаш и даваш всичко, на което си способен, пък каквото ще да става. Трябва да си биткаджия. Селекционерът Ясен Петров се опитва да работи, да вкара отбора в правилния коловоз. Но явно, че това е много трудно."
Разочарован е и Христо Бонев,

последният наш треньор, класирал България за световно първенство - мондиала във Франция 1998. "Много ми е неприятно да го кажа, но сега нашият отбор повече прилича на тим от калибър на Андора, наричан от журналистите футболно джудже. Ясен Петров е мое момче. Аз уважавам усилията му да постигне нещо с този отбор. Но за съжаление не мога да кажа нищо хубаво за начина, по който сега играе България. Излизаме срещу Швейцария и предварително сме загубили мача, само точният резултат не е ясен. В момента реалността е такава. Това са играчите, с които селекционерът разполага. Можем само да се надяваме, че оттук нататък отборът ще подобрява представянето си. Но това си го говорим вече от доста години. Едно е ясно - предстои много работа, ако искаме да завоюваме отново загубените позиции на българския футбол."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама