Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6746512 www.bgdnes.bg

Олимпиада в чалгата

Броени дни след края на зимната олимпиада в Пьонгчанг духът на най-големия спортен форум не е отминал. Знайни динозаври на чалгата и по-малко известни техни посестрими се оказаха видни спортисти, които са тренирали, и то не на шега.

Леката атлетика е най-популярна в попфолка. Именно такава специалност завършва Джина Стоева в спортното училище в родния си град Русе през далечната 1992 година.

Реклама

„Никога не съм спирала да спортувам - сподели певицата пред "България Днес" - Поддържам форма с тичане, катерене и километрични разходки. А тренираните мускули ми помогнаха както на сцената, така и в „Сървайвър“. След риалитито се пристрастих към екстремните спортове. Другите участници ми подариха скок с парашут - беше уникално! По-късно скочих с бънджи, колебах се само миг, преди да литна с главата надолу в пропастта."

Стоева е спряла за момент с подобни преживявания заради дъщеричката си Ивая, която в края на февруари навърши годинка.

Новоизгрялата фолкпевица Ванеса тръгва по стъпките на бившата колежка от "Ара мюзик".

„От 4 до 8 клас тренирах лека атлетика в Ямбол. Мой треньор беше Дичо Тодоров, благодарение на когото спечелих два медала от републиканско първенство - сребърен и бронзов - хвали се Ванеса. - Разделих се със спорта заради травма, но изваях перфектна фигура, която поддържам сега с фитнес."

Леката атлетика е съдба и на небезизвестния Константин, докато не е открит за голямата сцена през 1999 г. Изпълнителят на вечния ретро хит „Черна роза“ завършва спортното училище „Левски-Спартак“ именно с тази специалност. Дори кара войниклък в така наречената спортна школа през 90-те.

Братовчедка му – позабравената напоследък красавица Лияна, се отдава на същия спорт. Тя завършва училището, където е и Константин. Състезава се в продължение на девет години. Изпълнителката на незабравимата песен „Каменно сърце“ дори става двукратна шампионка за девойки на 800 метра. Тя се отказва от спортната си кариера заради шоубизнеса. Тя се оттегли от фолка заради дъщеря си Дениз и семейството, макар и да направи кратки и бляскави завръщания на сцената. До ден днешен певицата тича по няколко километра всеки ден, за да поддържа всяко мускулче на сексапилното си тяло.

Баскетболът е запазената марка на народната певица Поли Паскова.

Реклама

„Дълго време бях център-нападател и крило“, разказва тя. Играе в няколко сериозни отбора – от „Нефтохимик-Бургас“ до софийския „Славия“.

„Травма прекъсна състезателната ми дейност. Години по-късно се върнах към спорта. Тренирам усилено във фитнес, за да съм във форма за предстоящия си концерт в зала 1 на НДК в края на март", разкрива своя режим Паскова.

Нейната „колежка“ във фолклорното пеене Дения Пенчева се занимава със ски.

„Падне ли малко сняг, оставям всякакви задачки и хуквам към пистите. Тази зима прекарах две седмици в Банско", щастлива е Пенчева. Още от малка народната певица кара ски, а като тийнейджърка участва в няколко сериозни столични състезания, две от които печели.

Силовите спортове не липсват сред звездите на най-популярния музикален жанр. „Първопроходец“ е безспорната звезда от края на миналия век Кондьо Савов.

„Девет години тренирах професионално бокс - спомня си изпълнителят на ретро хита „Доко, Доко“. - Станах шампион на България за младежи, републикански вицешампион и три пъти бронзов медалист от „Олимпийски ринг“ за младежи.“

През 1982 г. скъсва със спорта заради травма. По това време се пренасочва към пеенето.

"Боксът ми даде хладнокръвие, спокойствие и търпение. Научи ме да вярвам в собствените си сили", категоричен е той.

Крехката Ашли крие железни мускули. Тя също тренира бокс и раздава яки тупаници в спортна зала.

„Спаринг партньорите ми да внимават - предупреждава със смях музикалното откритие. - Боксът дава пъргавина, гъвкавост, научи ме да се съсредоточавам, а това е безценно за сценичните изпълнения и танците в клиповете. Посещавам и стрелбище. Научих се да целя десетката, което много ме кефи."

Роксана също изненада феновете си, когато пред 2-3 години публикува снимки от спортна зала, където тренира един от най-силовите спортове под наставленията на самия Мухамед Насри.

Плуването също е представено във фолксредите чрез Дарко.

„Плуването раздвижва всеки мускул на тялото, без да товари ставите, и за мен е много подходящо", смята македонският певец. Той редовно тренира, а напоследък взема на басейна малката си щерка, както и съпругата си.

Реклама
Реклама
Реклама