Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6708432 www.bgdnes.bg

Жигула обикаля планетата

Чехи ремонтират ладата с тиксо

42-годишната таратайка пърпори из четири континента с ергените Филип и Петер

Грохнала жигула, ремонтирана с тиксо и ламарини, обикаля с амбициозните си собственици планетата за 10 месеца.

Реклама

42-годишната ветеранка от съветското автомобилостроене „Лада 2101“ и 29-годишните приятели от Чехия Филип и Петер изминават 54 хиляди километра от родното село на пътешествениците Честице Краловградецко през Русия, Северна и Южна Америка и обратно в Европа до Чехия.

Ергените години наред събират пари за мечтаното пътешествие. Двамата са твърдо решени да се възползват от удобството на лична кола и дълго се чудят какво да си купят, докато се спрат на ладичката. „Тя е здрава, може да издържи както на жега, така и на кучи студ, а освен това можем да я ремонтираме с подръчни материали почти навсякъде“, мотивират избора си за возило Петер и Филип.

Чехите поемат на мечтаното пътешествие на 17 април 2017 и се отправят към страните от Средна Азия. По пътя се отбиват в завода, произвел древния автомобилен звяр, където му правят основен преглед и дребни ремонти. Без проблем се добират до Владивосток, откъдето хващат ферибот и се стоварват в Сан Франциско. От там газ към най-южната част на Южна Америка, малко на север до Буенос Айрес, откъдето се качват на кораб обратно за Европа. През цялото време спят на палатки и си готвят сами.

Чукове, пирони, отвертки, тиксо и разни ламарини са най-често използваните инструменти за ремонти, а таратайката прави сериозен опит да ги изостави единствено по високите баири на Андите. Цялото пътешествие струва на екстремните пътешественици 28 хиляди евро.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама