Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5621112 www.bgdnes.bg

Пръч кърти обор за коза. Разгонените добичета си губят акъла от люцерната

Зооинженерите: Хранете ги с яйца, захар и мляко

Пръчовете се разгониха посред лято. Обикновено размножителният им период е в началото на есента, но сега животните са освирепели и търсят женски.
Едно от чифтокопитните на млад животновъд толкова буйствало, че дори изкъртило почти целия обор.
"Изведнъж полудя. Сега козите дават мляко и не трябва да се оплождат. Пръчът беше завързан в обора, но скъса синджира и го изпотроши целия. Тръгна към козите, но го спрях. Едвам го удържах. Пръчът ми е почти стокилограмов. Козите и те се разгониха", разказа пред "България Днес" млад животновъд от Видинско.
Той сподели, че и други имат същия проблем като него.
"Мислим, че е от топлото време. Разговарях с колегите по този въпрос. Мислех, че пръчът прави проблеми, защото е нов. Взех го преди няколко месеца за разплод", допълни животновъдът.


Според зооинженера Бисер Чилингиров е нормално пръчовете да се разгонят през топлите месеци. Причина за това е люцерната, с която се хранели животните. В нея се съдържали фитоестрогени, които били богати на полови хормони.
"Пръчовете и козите трябва да се хранят със специален микс храни, които включва фураж, мляко, яйца и захар. С него се неутрализират фитоестрогените и няма как животните да искат да се оплождат", обясни пред вестника Чилингиров, който е и председател на Националната овцевъдна асоциация.
Той посъветва младите животновъди как да действат, когато имат подобен проблем.
"Нормално е щом са разгонени, да буйстват. И ние, хората, го правим. Още месец преди лятото пръчът трябва да се отдели от козите. Той трябва да живее на друго място, защото иначе става опасно. Препоръчително е пръчът да е на минимум 300 метра разстояние от тях. Ако е на по-малко, той ще усети миризмата на козите и ще направи всичко възможно, за да стигне до тях", обясни Чилингиров.

Могат и да убият

Пръчовете по принцип са много агресивни, камо ли когато са разярени. Преди три години рогато добиче уби пастира си. Инцидентът стана в петричкото село Коларово. Пръчът изневиделица тръгнал към Евтим Илиев и го умъртвил. Ден след убийството агресивното четириного потрошило и колегата му.
Друг пастир пък по чудо оцеля, след като отново пръч го нападна. Възрастният мъж е успял да се опази, хващайки го за брадата. Атаката на животното дошла в гръб. Докато пастирът пасял козите, съседският пръч, нападнал нищо неподозиращия 77-годишен мъж. Животното го съборило на земята, след което започнало да го блъска с глава в гърдите. Мъжът сграбчил пръча за брадата, за да не му нанася повече удари.

Симеон ДЕМИРЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама