Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5045561 www.bgdnes.bg

Гласувайте с фалос!

Зевзеци в нета се майтапят преди вота:

Гласувайте с фалос!

Българското законодателство се оказва далеч по-консервативно към изборните права на гражданите и от консервативна Великобритания. Докато на Острова за валидна бюлетина се счита и тази, на която примерно е нарисуван фалос, то у нас само чавката и хиксчето правят вота валиден.


Куриозната случка с бюлетина с нарисуван нецензурен знак на нея се случи в Уелс на кандидат-депутата Глин Дейвис. До името му на парламентарните избори на 7 май избирател бе изобразил именно пенис, но тъй като не го е направил извън очертанията на квадратчето, комисията счете вота за валиден, а Дейвис влезе в парламента. И у нас не е рядкост да се пуснат бюлетини със същото изображение върху тях, този вот обаче се счита за невалиден, ако и да е акуратно изписан в квадратчето за гласуване.
Хитреци обаче откриха дупка в Изборния кодекс за по-умелите в ръчния труд, а именно сгъването на бюлетината. Най-новият хит в интернет е инструкция как да се сгъне бюлетината така, че хем вотът да е валиден, хем избирателят да покаже едно голямо трибуквие на бъдещите управляващи. Сложната техника е на принципа на японското изкуство оригами и според Изборния кодекс не би трябвало да наруши правилата на вота. Причината е, че в закона няма конкретни изисквания как избирателят да сгъне бюлетината, а единствено се указва, че вотът му трябва да остане таен. Сиреч, като сгъвате бюлетината, да не се вижда за кого сте гласували. Затова от ЦИК постоянно съветват бюлетината да се сгъне поне два пъти, за да остане вотът таен.
И така, бюлетината може да бъде сгъната креативно и от по-умерените гласоподаватели, като формата може да изобразява куче, коте, пингвинче, омар или ако искате да предадете посланието на някой кандидат, че е гъсок или пуяк - в съответната форма. Ако намерението ви е да пратите всички мераклии за власт на "май..та си", то оригами жерав е уместен вариант. При желаещите да покажат на политиците колко са се ояли с власт то фигурката кит е добре да бъде разучена до идната неделя.
За феновете на определени политически партии също има опция да покажат привързаността си към тях. Избирателите на ГЕРБ ще се видят в чудо, но сгъването на бюлетината във формата на гербер или копие на Бойковата магнолия е истинска възможност да покажат не само че са факири с листа хартия, но и преданост към партията майка. Любимата роза на БСП е висш пилотаж, трудно постижим и от японските майстори, но всеки уважаващ се социалист трябва да опита да "преизпълни плана". За лъвчето на СДС направо ви трябва специален курс при великия Акира Йошизава, но с повече старание и безсънни нощи може и да се справите.


Майсторската японска техника за сгъване на хартия в различни причудливи форми обаче никак не е лесна. Затова, ако не искате да се бавите половин час в тъмната стаичка, докато изразявате вота си с хартиена фигурка, трябва да тренирате усърдно. Така че отсега се снабдете с листове и дерзайте!

Надя Панкова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама