Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5002816 www.bgdnes.bg

Художник рисува френските улици с хумор.Галерия

Бикова глава на бронзов фонтан внезапно се трансформира в минотавър. Скрито кътче на една алея става ферма за щрауси. Това е само част от изкуството на френския художник Шарл Левал с псевдоним Levalet.

Левал инжектира хумор по улиците на Париж като залепя човекоподобни и животински образи върху стени. Мястото, където художникът оставя изкуството си също е от изключително значение, тъй като всеки образ взаимодейства с околната среда по един или друг начин.

Реклама

„Улицата се превърна в творческо пространство, в което трябваше да нахлуя“, споделя художникът.

В неговите творби хора и животни извършват всякакви чудатости в пълен синхрон със заобикалящата ги среда: човек виси от тръба, друг се показва от отворен прозорец и невъзмутимо си пие виното, разсънваща се девойка отваря учудена вратата си насред движението по тротоара.

Понякога неговите произведения провокират усмивки, но друг път минувача настръхва от абсурда, който му се разкрива. Творбите на Левалет са предимно черно-бели, а авторът се заиграва със средата и архитектурата, която го заобикаля – с шахтите, с уличните стълбове, с тръбите. Грозните дупки, оронените стени, ръждата бързо се превръщат в изкуство. Оказва се, че лесно можем да живеем по-красиво, стига само да имаме поглед и да виждаме възможност за артиситична изява дори и в погрознелите фасади на зле поддържаните сгради.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама