Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4991358 www.bgdnes.bg

Екстремисти изтягат гръб на хамаци над зъберите на италианските Алпи (Снимки)

По време на най-големия фестивал за занимания на открито в Италия – Международната „Среща във висините”, участници се смеят в лицето на смъртта в най-разнообразни каскади и балансиране на въже над италианските Алпи.

Международният фестивал „Среща във висините” е може би едно от най-вълнуващите събития, с което някога ще се сблъскате, но лесно може да се окаже и едно от най-ужасяващите. Участниците прекарват по-голямата част от времето високо над земята, на въжета, опънати през планината Монте Пиана, част от веригата на италианските Доломити.

Реклама

Смелите авантюристи, които се включват в събитието, наричат себе си „слакъри”, защото въжетата под краката им, върху които балансират тежестта си, винаги са хлабави и несигурни. Този вид екстремен спорт е различен от обичайното ходене по въже, тъй като тук то е малко по-плоско и може лесно да се движи настрани или да отскача. Голяма част от фестивала преминава на стотици метри над скалите на Доломитите, но събитието предоставя и по-нормални приспособления и развлечения като бар, кухня и страхотна дискотека. Организират се още и уъркшоп по йога или тандемни спускания с парапланер.

Участниците се впускат в най-различни каскади и необезопасено балансиране по въжета, опънати през зъберите на планината. Заснемат се много интересни снимки, но ако само от мисълта за тези дейности на някои от нас ни се разтреперват краката, то за тях забавата тепърва започва, когато стане време за сън. На тазгодишната среща смелите приключенци прикрепят хамаци към въжетата и си приготвят постелята за вечерта, която е не просто уникална сама по себе си, но им предоставя и една невероятна гледка преди лягане. Редицата от импровизирани легла представлява може би най-дългата линия с най-многобройни хамаци, опънати на подобна височина. Общата тежест на конструкцията – 50-метрово, двойно въже с две допълнителни неподвижни въжета за подпора и тежести в двата края – достига 2350 кг, в които влизат 22 души и 16 хамака, като предварително се проверява издръжливостта на въжетата и се осъществява постоянно наблюдение през цялото събитие.

Най-смелите посетители на фестивала са възнаградени със страхотно изживяване сред неповторима природа, а останалите страхливци като нас ще трябва да се задоволят с изтягане на хамака на плажа, нали?
Монте Пиана е една от най-живописните части на италианските Доломити, уникална местност с изящни форми, която предлага панорамна гледка както към известни планини в местностите Ауронцо-ди-Кадоре, Кортина д’Ампецо и резервата Доломити ди Сесто, така и към езерото Мизурина. Монте Пиана е и специална площадка, съхраняваща историята и народната памет от трагични събития на миналия век.

Програмата на събитието „Среща във висините”, провеждащо се в подножието на Монте Пиана, може да се опише накратко: всеки ден на въже високо над земната повърхност. В допълнение можеш да се насладиш на:
около 18 въжета, опънати високо през планинските зъбери и с дължина от 6 до над 100 метра;
състезания във висините и забавни групови игри;
презентации и филми за ходенето по клатещите се хлабави въжета;
посещения на специални гости от настоящите слакъри и ветераните в спорта;
уъркшопи по йога и акройога

Реклама
Реклама
Реклама