Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4952428 www.bgdnes.bg

Боянските ливади (галерия)

Историческата пресконференция на Желю Желев в градините на президентската резиденция, с която се слага началото на края на правителството на Филип Димитров.

На 30 август 1992 - президентът Желев събира журналистите на Боянските ливади и обвинява Димитров, че се е изолирал и е обявил война на всички.

Реклама

Дни след събитието започва разцепление в парламентарната група на СДС. Първи се отделят 23-ма народни представители, привърженици на Желев. Малко по-късно се отцепва още една група, начело с Димитър Луджев. Председателят на Народното сърбание Стефан Савов е свален. 

Два месеца след Боянските ливади премиерът Филип Димитров решава да поиска вот на доверие от Народното събрание. Вотът е отхвърлен с помощта на ДПС и Димитров подава оставка.

"Боянски ливади" става нарицателно за конфликта между президента и правителството, довел до провала на първото правителство на СДС и сложил началото на тежка политическа криза, благодарение на която ДПС затвърждава позициите си на "незаобиколим фактор".

Почти съм сигурен, че сред мотивите за самоубийството на дъщеря ми Йорданка са и Боянските ливади. Това каза с болка бившият президент Желю Желев малко преди да почине на 79 годишна възраст. Желю Желев е положен до гроба на дъщеря си в Боянските гробища.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама