Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4948146 www.bgdnes.bg

ДС гаси пожара на Партийния дом с нафта и вестници (снимки)

25 години от пожара на века. Така през вече далечната 1990 г. нарекоха подпалването на Партийния дом на БКП в столицата.

Разказ на очевидеца Б.С.:

Бях там от самото начало на пожара - до сутринта. Влизах вътре и от страната на кафенето (където се започна) и от страната на Дондуков - още преди да се разгори и там. Бях свидетел как едри здравеняци в тъмни дрехи разбиваха вратите на кабинетите с каратистки удари и след това кабинетите пламваха.Когато влизах след тях, виждах току-що запалени хартии оставени на бюрата и канапетата. Всичко беше ораганизирано и режисирано. Нелепо и глупаво ,но в крайна сметка подобаващо за публиката , за която беше предназначено - народа.

Реклама

На другия ден вестник "ДУМА" излезе с черни страници - изцяло запълнени и "почернени" от фотографиите на И.Хаджимишев снимал хартиени сажди (изгорената документация) и овъглени мебели (вандалщина) . Коментара беше нещо като за Райхстага - и призив да се "сплотим и да дадем отпор на ФАШИЗМА И ВАНДАЛЩИНАТА !!!"
Другото важно нещо ,което никой не споменава : - на сутринта така нареченият "Град на Истината" беше изметен и с това май приключи търсенето на истината.....
После ме прибраха с една жигула ,взеха ми филмчетата , разпитаха ме - абсолютно проформа. После ми ги върнаха. Веднага се опитах да дам информацията и на СДС - за да има справедливост .....- потърсих контакт. Свързаха ме със Стефан Гайтанджиев - на него дадох снимките и му разказах какво съм видял.

......след години разбрах , "че и той бил таен мюлционер"....

Светлина в мрака хвърли документален филм на режисьорката Малина Петрова. Според нея досиетата не са били там, а по-скоро целта на палежа са били документи за връзките, с които е бил обвързан режимът от 1946 до 1989 г. – комуникации, финанси, износ и внос на капитали и пр. Авторката е убедена, че не „лумпените” са запалили Партийния дом, а всичко е протекло по добре отработен сценарий. Главни действащи лица са били “дебеловрати момчета с бухалки”. При работата си над филма тя се натъква на безспорни доказателства, че някои от участниците в бурните събития скоро след тях се оказват притежатели на скъпи имоти в центъра на София, сядат в луксозни коли.

Две от ключовите фигури на ранния етап на прехода и до днес са по върховете. Следователят по делото Румен Андреев доскоро е бил зам.-министър в МВР, а Румен Сербезов, министър по времето на Живков, през 1990 г. – депутат и секретар на ВС на БСП, е управител на болница “Токуда” и дирижира едноименната банка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама