Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4921105 www.bgdnes.bg

Германец обитава най-малкото жилище в света

46-годишният германец Майк Щолце от 2,5 месеца живее в, може би, най-малкия дом в Германия в кьолнския квартал Диц, пише днес ДПА в репортаж оттам. Всъщност това е малка каравана, дълга 2,1 м, широка 70 см и висока 1,2 м. с обща жилищна площ от 1,5 кв.м. Тя обаче е снабдена с всичко, от което обитателят й се нуждае, включително електрическо отопление, алармена система, лаптоп и всякакви оригинални приспособления спестяващи жизнено пространство. Електричеството се генерира от слънчеви панели на "покрива".

Предприемчивият мъж "построил" това убежище за себе си, след като бил изправен пред дилемата - да стане бездомен клошар, или да живее от социални помощи. И той избрал трета, иновативна опция, вместо да изпада в отчайваща безизходица. Щолце, който по-рано е работил за голяма фирма, произвеждаща мобилни жилища, дори е решил да патентова изобретението си като част от своя план отново да си стъпи на крака.

Той изгубил службата си, след като получил инфаркт, последван от тежка операция за отстраняване на доброкачествен тумор. Изпаднал в тежко положение с плащането на наема си, затънал в дългове и накрая бил изгонен от апартамента си. Сега обаче той е вече известен като "кемперът от гара Дойц". Упованието на собствените сили и решимостта му да оцелее в тази обстановка му спечелиха симпатиите на местните хора.

"Не искам апартамент, за който да ми плаща държавата. Но не искам и да спя под мостовете в спален чувал", казва той. Щолце може да закачи новото си жилище за своя велосипед и да го откара където пожелае. В момента той "кемпира" на общински паркинг край Кьолн. Местните власти не му създават проблем. "За нас това е въпрос на хуманност. Майк Щолце не притеснява никого и винаги е приятелски настроен , - каза говорител на местната администрация. - Той може да остане колкото си поиска. Нашите служители са запознати със ситуацията. Никой няма да го прогони". Новите съседи всяка сутрин дори му носят закуска в леглото. А той си приготвя кафе на газово котлонче. Малки бели завески дори създават елемент на уют в миниатюрното жилище. Необходимите му средства, за да живее,той събира, като събира празни стъклени бутилки и ги връща в магазините, получавайки депозита за тях. По 10-12 часа на ден обикаля улиците, за да събира бутилки. Така успява да си докара между 40 и 60 евро на ден. За себе си му трябват около 6 евро дневно. С останалите изплаща дълговете си. "Ще изплатя всичките си дългове до последния цент", казва той.

Реклама

Най-малкият дом в Германия дори се е превърнал и в нещо като туристическа атракция. Тълпи от хора идват да видят миниатюрното мобилно жилище и да поговорят с оптимиста, който го обитава. Малко табло, окачено отстрани, предварително ги запознава с обстоятелствата около сегашния живот на Щолце.

Жилището му е оборудвано с всевъзможни домакински прибори, инструменти и други дребни предмети. Всички те са подредени по пода или окачени на тавана. Щолце носи ценностите със себе си, когато не е вкъщи. Патентовайки жилището си, той е решен да намери инвеститор, който да го произвежда. "Може би тогава отново ще имам нормален живот в апартамент. А дотогава ще извличам максимална полза от сегашното си положение", казва той. Щолце не се смята за бездомник, колкото и малко да е жилището му. Смята се за негов притежател. "Искам да печеля сам парите за съществуването си, имам своята гордост", подчертава оптимистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама