Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4650960 www.bgdnes.bg

Грейпфрутът стопява мазнините

Диетолозите определят грейпфрута като плод, който е в състояние да се справя с разпадането на мазнините благодарение на наличието в него на съответните ензими. Затова те го препоръчват на тези, които искат да поддържат теглото си в норма.
Диетата е подходящи за зимните месеци, защото грейпфрутът е богат на витамини. Те възстановяват силите на организма именно през зимните месеци и в началото на пролетта. Голямото количество витамин С в плода помага да устоим на вирусите, той е антиоксидант, необходим също и за здрава кожа. Други витамини в грейпфрута: B, D, Р. A.

Редовната консумация на цитруса нормализира работата на храносмилателната система и кръвното налягане, помага на възстановителните процеси на черния дроб.
Диетата с грейпфрут е популярна отдавна. Но едва преди няколко години тя е научно обоснована. Изследвания показват, че в плода се съдържа флавоноидът нарингин, който притежава изгарящ мазнините ефект. Това се дължи на факта, че веществото активизира работата на черния дроб и оказва изразено холеритично действие (отделяне на жлъчката). А както е известно, именно жлъчката разгражда сложните мазнини, постъпващи в организма чрез храната.

Реклама

Нарингинът е и причината за горчивият вкус на грейпфрута. Желаещите да отслабнат трябва да се жертват и да го консумират с ципите. Със същия успех може да се приема и сок от плода. За по-голям ефект е добре той да се пие 20 минути преди хранене. Но киселините в цитруса могат рязко да понижат рН на стомаха и да доведат до редица неприятни усещания. Затова хората с повишена стомашна секреция следва да изпиват по чаша разреден с вода сок от грейпфрут няколко минути след хранене. По този начин ще предпазите лигавицата от агресивното въздействие на плодовата киселина и производството на жлъчката ще се активизира достатъчно.

Ако обаче страдате от стомашна язва или гастрит, тази диета не е за вас. Съществуват много варианти на диетата с грейпфрут, но всички те се основат на едно правило - да се изяжда по 1/2 от цитруса преди всяко хранене, за да получи организмът ензимите, които разграждат мазнините. Също така калориите се ограничават до 1000 на ден. Месото трябва да бъде без мазнини, рибата също, може да се консумират рибни консерви в собствен сос. Вариант за диетата:

Закуска: 200 милилитра неподсладен сок от грейпфрут, 2 яйца и 2 парчета бекон.

Обяд: 200 милилитра сок от грейпфрут, салата от червени или зелени зеленчуци, месо - количеството не е ограничено.

Вечеря: 200 милилитра сок от грейпфрут, салата от червени или зелени зеленчуци, месо или риба (но не едновременно и двете), чай без захар.
Преди сън: 200 милилитра доматен сок.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама