Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4445568 www.bgdnes.bg

100-ГОДИШНА ЗА СЕФТЕ НА МОРЕ!

Столетница от САЩ изпълни мечтата на живота си и за първи път отиде на море, но се изплаши от студената вода.

През декември Ръби Холт ще навърши 101 години и ще прекара празника в компанията на други пенсионери и гледачи в дом за възрастни хора в град Колумбия, щата Южна Каролина. В навечерието на рождения си ден престарялата дама получи подаръка, за който винаги е копняла - да зърне морето, съобщава АП. Американска благотворителна организация, която подпомага подобни желания, я заведе на брега на Атлантическия океан, по крайбрежието на Алабама. А група журналисти увековечиха срещата на вековната жена с безбрежната морска шир.

Реклама

Целия си живот Ръби прекарва в окръг Жил, щата Тенеси, известен с памукопроизводството си. Родена и израснала във ферма, тя от малка се научава да бере и преработва влакнодайното растение. По-късно работи в текстилна фабрика и оглежда четири деца, които вече имат сюрия внуци. Залисана в ежедневието, на Холт така и не остава време да иде до голямата вода, а пари за почивка така и не успява да събере.

Един ден, докато си приказва с обитателите на хосписа, тя споделя, че никога не е стъпвала на плажа. "Слушах разказите на другите колко е красиво. Но така и нямах възможност да ида", обяснява Ръби. Нейните приятели се обръщат към организацията "Желание доживот", която организира пътуването на 400 мили в южна посока (около 640 км) и поема всички разходи. Бабата вече трудно се движи и използва електрическа количка и проходилка, но все пак успя да си топне краката във водата. "Много е студено, треперя", бяха първите й думи след досега с океана.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама