Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4390377 www.bgdnes.bg

Прасе в рокля - само за мераклии

Надя Панкова

"Продавам плъхове - живи", "Заменям теле за крава", "Прасенцето с рокличка струва 190 лв., без рокличка - 170 лв.", "Продавам два александъра - ръчно хранени", "Заменям мъжки монах за женска".

Подобни обяви разсмиват ежедневно любителите на екзотични животни, които преравят сайтовете за търговия с животни. Действително извън обичайните обяви за продажба на кученца, котенца, папагалчета и хамстери из родното интернет пространство шестват откровени екзотики.

Реклама

Предприемчиви нашенци са решили да изкарат някой лев от общата мания по минипрасенцата. Това е и най-големият хит, който стигна едва сега в България - прочутото минипрасенце. Виетнамската порода е миниатюрен екземпляр, който струва над 700 британски паунда, а хора като Дейвид Бекъм и Джордж Клуни се сдобиха още преди години със симпатичната животинка. У нас малкото прасенце, обявено като "мини", се харчи за около 150 лв. Рискът да си вземете такова и до Коледа да се сдобиете със 100-килограмова охранена свиня е огромен. Малцина могат да различат сукалчето от екзотичния виетнамски екземпляр.

Обява в сайт за животинска търговия дори илюстрира розовото изкушение, облечено с рокля и полегнало на родопско одеяло. Рискът рокличката да не става на питомеца ви след месец-два е голям, тъй като животинчето е смайващо евтино, установи "България Днес". Покупката на рокличката оскъпява стоката с 20 лв., но според търговеца си заслужава. За по-храбрите пък има "диви прасета, гледани в домашни условия". Струват 170 лв. бройката, но вървят без роклички.

Ако не ви се рискува с прасета, то спокойно можете срещу 500 лева да се сдобиете със сърничка. Красивото животно се търгува редом до обява за лопатари - гледани в домашни условия и с цена по договаряне.

Ако няма как да сместите подобен зверилник в панелката, то за вас са "змии, средно отровни" - може би как тровят е тествано върху разочарования продавач, но обявата мълчи по въпроса. Влечугите в сайтовете за търговия са безброй - питони, гърмящи змии, царевични смоци, пепелянки, боа и каквито съскащи неща се сетите. Ако не сте толкова храбри или имате фобия към влечуги и пълзящи гадини, то откажете се и от обявата за продан на хлебарки. Възможно е да имате такива, но пък да не знаете все още.

Върхът на екзотиката и стила Дамбовците идва с обявите за продажба на кенгуру от Ловеч и на бебе шимпанзе, обуто в памперс. Животинката се харчи за 311 лв., но същевременно собствениците са написали, че го харизват на всеки, който може да се грижи за него. Как се е взело кенгуру в България и се продава свободно за всеки, който се бръкне с 1000 лв., остава тайна, но според обявата е "кротко и спокойно животно на 1 година". Понитата също са силно търсени, като вървят от 1000 лв. нагоре, което според специалисти е доста ниска цена за добре гледано животно. Въпреки това животинките се търсят много за работа с деца. Не по-малко интересни са порчетата, които може да водите на каишка, както и захарната летяща катеричка срещу 150 лв. Ако сте здрав фермер и подобни глезотии като таралежчета и порчета не ви се нравят, за вас е обявата "продавам коза" и "заменям теле за крава".

Козата дори си има собствен интернет адрес, на който може да я разгледате, а обявите за кокошки, гъски и токачки нямат чет. Но лесното е дотук. Ако не владеете орнитоложки термини и диалект, надали ще разберете за какво са ви "чифт скумрийки", какво да правите с "мандарините" и "ръчно хранени александъри", както и защо да заменяте "монах за женска". Пълният хаос за невежите по птичите дела идва от обявата за продажба на "скумрутки" - оказват се обикновени гугутки, но без снимката ще има да се чудите за какво иде реч. Защо са ви "работещи пауни" също остава загадка, но ако нямате подходящ любимец, то обявите за продан само на яйца остават безсмислени. Но при нужда може да използвате "гълъб, подходящ за продължителен полет", ако интернет връзката ви зацикли или си забравите паролата за мейла.

За почуда или не, но из интернет се продават дори защитени видове. Сухоземните костенурки, които по закон са забранени за търговия или притежание, вървят като топъл хляб, въпреки че нямат право да бъдат търгувани.

Реклама
Реклама
Реклама