Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4331686 www.bgdnes.bg

Есенен бум на сърнели

След бума на манатарките в края на лятото горите бяха превзети от сърнелите. В цялата страна и особено в Софийска област в последните седмици се наблюдава огромна популация на тази гъба, която е една от най-тачените у нас. Както повечето гъби по това време на годината тя предпочита да расте на места с по-висока надморска височина. Сърнелата се намира почти навсякъде - в широколистни и иглолистни гори, шубраци, горски поляни и планински пасища. Тя има нужда от светлина и се открива лесно, тъй като е една от най-едрите гъби и се вижда отдалеч. Сърнелата трудно може да се сбърка, въпреки че има минимална прилика с отровните мухоморки. Най-често расте поединично, но понякога за кеф на гъбарите се наблюдават и т.нар. самодивски кръгове.

Разбира се, както всички останали гъби тя трябва да се бере само от опитни и запознати. Сърнелата трябва задължително да се реже с нож, а пънчето се премахва, тъй като е изключително жилаво и не става за ядене. Сърнелата е изключително вкусна, но в младо състояние. Когато остарее, месото става твърдо и не е особено подходящо за консумация. Тази гъба расте до края на октомври.
Освен на сърнелите гъбарите в момента се радват и на пачия крак, който също има силен сезон. Той няма отровни двойници и е изключително подходящ за мариноване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама