Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/2853657 www.bgdnes.bg

Отношенията: 12 истини, които често забравяме

1. Всички успешни връзки изискват да се работи върху тях. - Сближаването с хората не може просто да се случва или да се поддържа от само себе си. Връзките съществуват и процъфтяват, когато и двете страни поемат риска да споделят чувствата и мислите си. Ключът е в отворената комуникация и честността.

2. Получаваме толкова, колкото даваме. - В повечето случаи това е правилото. Ако искаме любов, трябва да дадем любов. Ако искаме добри приятели, трябва да се държим приятелски. Ако искаме да ни разбират, трябва и ние да се опитваме да бъдем по-разбиращи. Това е всъщност една доста лесна практика, която не изисква много усилия, но работи.

3. Не трябва да се борим за място в живота на някого. - Никога не трябва да насилваме хората да правят място в живота си за нас. Ако сме важни за тях, сами ще го направят.

Реклама

4. Няма случайни хора в живота ни. - Всички хора, които минават през живота ни, ни обогатяват с нещо. Някои ни подлагат на тест, някои ни използват, а други ни учат, но най-важното е, че някои изваждат най-доброто от нас. Важно е да се научим да виждаме и приемаме разликите между хората и да се съобразяваме с тях.

5. Всички се променяме и в това няма нищо лошо. - Нуждите на всеки човек се променят с времето. Когато някой ни каже „Променила си се.", това не винаги е нещо лошо. Понякога просто означава, че сме спрели да живеем живота си по начина, който този човек е харесвал. Не трябва да се извиняваме за това. Вместо това нека бъдем открити и искрени, да обясним как се чувстваме и да продължим да живеем по начина, който сърцето ни диктува.

6. Ние самите контролираме щастието си. - Ако връзката ни със самите нас не ни прави щастливи, няма как да очакваме и връзките с другите хора да имат по-различен ефект. Никой друг на света не може да ни направи щастливи. Това е нещо, което сами правим за себе си. И първо трябва да създадем собственото си щастие преди да го споделим с друг човек. Ако си мислим, че вината е в партньора ни, може би трябва отново да премислим и да потърсим в себе си какво точно ни липсва. Партньорът никога не може да ни „допълни", защото вече сме една цяла личност. Желанието да намерим „допълнение" към тази своя личност значи, че всъщност не сме съвсем наясно кои сме и губим връзка със самите себе си.

7. Ако прощаваме на другите, това ще помогне на НАС. - Прошката не се изчерпва с думите „Нямам проблем с това, което ми причини.". Това е все едно казваме: „Няма да позволя това, което ми причини, да ми пречи на щастието завинаги". Да простим не значи да изтрием миналото или да забравим какво се е случило. Означава да се отърсим от обидата, гнева и болката и вместо тях да изберем да се поучим от случилото се и да продължим напред.

8. Не можем да променим хората, те сами се променят. - Вместо да се опитваме да променим другите хора, нека им дадем подкрепата и примера си. Ако има специфично поведение, което ни дразни у близък човек, и се надяваме с времето това поведение да се промени, вероятно няма да стане. Ако наистина имаме нужда близките ни да променят нещо, нека бъдем честни и сложим картите на масата, за да могат тези хора да знаят в каква насока да работят.

9. Разгорещените спорове са загуба на време. - Колкото по-малко време прекарваме в спорове с хората, които са ни наранили, толкова повече време ще имаме да обичаме хората, които ни обичат. А, ако се окажем насред разгорещен спор с някого, когото обичаме, нека не позволяваме на гнева да помрачи най-доброто у нас. Най-добре е да си дадем време да се успокоим и след това да обсъдим ситуацията.

Реклама

10. По-добре сме без някои хора в живота ни. - Когато трябва да започнем да правим компромиси със себе си и ценностите си заради хората около нас, може би е време да сменим хората и да завържем нови връзки с нови хора, които ни оценяват такива, каквито сме. Ако някой продължително време ни пренебрегва или ни тласка в грешната посока, нека имаме достатъчно самоуважение, за да изхвърлим този човек от живота си. За известно време може и да боли, но в крайна сметка е за добро. Съвсем скоро ще сме способни да продължим напред без да изневеряваме на себе си.

11. Малките мили жестове са нещо голямо. - Нека отдадем заслуженото на връзките с важните хора винаги, когато ни се отдаде възможност. Всеки ден имаме възможността да направим взаимоотношенията си с близките по-сладки и по-дълбоки с помощта на малки жестове, показващи привързаност и любов. Ако накараме един човек да се усмихне, това може да промени света. Може би не целия свят, но неговия свят. Благодарността и милото ни държание наистина са от значение.

12. Дори най-добрите връзки не продължават вечно. - Хората не живеят вечно. Затова всеки ден трябва да ценим това, което имаме, хората, които ни обичат и ги е грижа за нас. Тъжно е, но е истина, че винаги оценяваме какво е значел някой за нас чак когато го изгубим. Но важното е да запомним, че, само защото нещо не е продължило вечно, не означава, че не си е заслужавало.

 

Реклама
Реклама
Реклама