Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/2660244 www.bgdnes.bg

Ето отговорът на задачата на Айнщайн

Ето отговорът на задачата на Айнщайн :

Задачата се решава по методът на изключването. 


НОРВЕЖЕЦЪТ, който живее в № 1: 
Той не е в червената къща, не е в бялата, защото бялата не е първа, не е в синята (остават зелена и жълта). Синята къща е втора, така че не може зелената да е първа, защото тя е непосредствено преди бялата. Остава да е ЖЪЛТАТА. От тук следва, че пуши ДЪНХИЛ. Не пие мляко, не пие чай, не пие кафе, не пие бира (остава ВОДА). Няма куче, няма кон, няма птица (остават котка и рибка). 

ДАТЧАТИНЪТ: Пуши МАЛБОРО. Има КОН, Къщата е № 2 и е СИНЯ. Пие ЧАЙ.

Реклама


АНГЛИЧАНИНЪТ: ЧЕРВEНА къща. Не гледа куче или кон. Не пие кафе, чай, вода (остават мляко и бира).Не пуши Дънхил, Боро, Ротманс (остават Пал Мал и Винфиелд). По номер може да е или 3 или 5. Ако пие мляко, значи пуши Пал Мал и е в средната къща. Ако пуши Винфиелд, значи е в къща № 5 и пие бира! 

НЕМЕЦЪТ: Пуши РОТМАНС, не пие бира, вода, чай (остават кафе и мляко). Живее или в зелената, или в бялата къща. Не гледа птица или кон. Не е в № 1,2. Ако живее в зелената къща, ще пие кафе и може да бъде с № 4. За № 5 не позволява условието 4. Ако живее в бялата къща, значи е или № 4 или № 5. Той обаче не може да е в къща № 5, защото тогава трябва да пуши Винфиелд. Значи остава № 4. Поради това, че в зелената къща не може де се пие мляко, то следва, че зелената къща е №4. Параметрите на НЕМЕЦА са: РОТМАНС, ЗЕЛЕНА КЪЩА № 4, КАФЕ.

ШВЕДЪТ: Има КУЧЕ, Живее в зелената или бялата къща. Не пуши Ротманс, Боро, Дънхил (остават Пал Мал и Винфиелд). Не пие вода или чай. За него остава № 5, БЯЛА КЪЩА, ВИНФИЕЛД, БИРА. 

Връщаме се към АНГЛИЧАНИНА: За него остава – ЧЕРВЕНА КЪЩА, № 3, ПАЛ МАЛ, МЛЯКО, ПТИЦА.

Отново се връщаме към НОРВЕЖЕЦА, на който не сме определили животното с точност. Поради условие 10 и поради факта, че от едната страна на датчанина живее англичанина, който гледа птица, то следва, че норвежецът гледа КОТКА. 

В такъв случай РИБКАТА наистина остава за НЕМЕЦА.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама