Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/2168884 www.bgdnes.bg

Звездите в обектива на Марк Селиджър (ГАЛЕРИЯ)

Може би няма холивудска звезда, която да не е заставала пред обектива на фотографа Марк Селиджър. Ал Пачино, Адриана Лима, Ейдриън Броуди, Брад Пит в рокля, Ан Хатауей, Саша Барон Коен като Борат, Кристофър Уокън, Къртни Лав, Ева Херцигова, Дрю Баримор, Жизел Бюндхен, Хайди Клум, Джони Деп, Джони Ноксвил, Кърт Кобейн, Пати Смит, Лени Кравиц, Лео ди Каприо, Линдзи Лоън, Никол Ричи, Том Ханкс, Пол Маккартни, Наоми Уотс, Катрин Деньов, Снууп Дог са само част от имената, които са позирали на известният фотограф.


Кариерата на Марк е грандиозна. Фотографът работи за списанията "Венити Феър" и GQ, но в биографията му блести и фактът, че е бил главен фотограф за "Ролинг Стоун" от 1992 до 2002. Освен това е снимал за още 100 списания, между които "Интервю" британския "Вог", "Ситизен K" и "Вог Хомс". Негови клиенти са фирми като Showtime, Roca Wear, Сони, Capitol Records, Елизабет Арден, Дизел и Томи Хилфигер. Селиджър е написал и няколко книги и е режисьор на няколко документални филма.

Реклама


Роден е в Амарильо, Тексас, през 1959 г. Завършил е висше училище за визуални изкуства в Хюстън и след това Арт и мениджмънт в университета на града.
На 24 години напуска Тексас, за да търси късмета си в Ню Йорк. И досега живее в космополитния град и пътува по цял свят. Въпреки че младокът чува коментари за снимките си като "използваеми, но нямат собствен стил", той не се отказва от мечтите си. И успява - първо го наемат сп. "Ескуайър" и "Форчън", а след това и "Роулинг Стоун". След години той става и негов главен фотограф.


Селиджър притежава галерията 401 Projects в Ню Йорк. Там кани да излагат свои колеги фотографи. Далеч е от мисълта, че ще се продават като топъл хляб, а защото вярва, че прави нещо значимо. Това е запазена територия за фотографи и фотожурналисти, които не могат да намерят къде да покажат творбите си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама