Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/2120782 www.bgdnes.bg

Цветни скали радват окото в Китай(ГАЛЕРИЯ)

Живеем във времена, когато Photoshop е способен на практика на всичко, но този път той няма нищо общо! Zhangye Danxia е скално образувание в Китай и е едно от онези места, които е трудно да се повярва, че наистина съществуват. Намиращ се в провинция Гансу, естествено оформеният пейзаж удивлява посетителите си с взрив от цветове - с ивиците жълто, оранжево и червено, смарагдово зелено и синьо е трудно да повярваме, че всичко е истинско. Огромната площ от интензивно оцветени долини, водопади и естествени колони изглежда сюрреалистично в снимките и напомня повече на импресионистична живопис, отколкото на снимка.

Сформирани от червено оцветени пясъчници и конгломерати, скалите Danxia са уникален пример за петрографска геоморфология. Името всъщност се отнася за различни пейзажи в югоизточната и югозападната част на Китай, които са се формирали под влиянието на различни условия  - пукнатини от навлизане на вода, ерозия, окисление и тектонски движения . Процесът на формиране на геопаркът Zhangye е отнел поне 24000 хиляди години и датира от периода Креда.

Реклама

Днес скалите Danxia са огромна туристическа атракция, като шест от пейзажите са част от световното наследство на ЮНЕСКО, включени в списъка през 2010 г. Ако планирате да посетите това място, молете се за дъжд, тъй като хълмове заблестяват още по-силно след валежи!

             

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама