Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/1984412 www.bgdnes.bg

Шепа орехи за здраво сърце

Яденето на шепа орехи може да осигури почти мигновена защита от сърдечно-съдови заболявания, съобщиха учени от "Пен Стейт Юнивърсити" в Пенсилвания за в. "Дейли мейл".

Учените открили "значително" подобрение на нивата на холестерола и гъвкавостта на кръвоносните съдове, което подпомага притока на кръв, само четири часа след консумация на обелени ядки или орехово олио. Резултатите от проучването говорят, че редовната им употреба предпазва от сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план.

Реклама

"Ние вече знаем, че яденето на орехи в кардио-здравословната диета може да намали нивата на холестерола в кръвта", каза Пени Крис-Етертън, изтъкнат професор по хранене от "Пен Стейт Юнивърсити". „Изследването обаче е първият опит да се определи кои части от ореха осигуряват укрепването на здравето", обясни тя.
 
Екипът дал на 15 участници с високи нива на холестерол в кръвта четири компонента от ореха - две шепи обелени орехи (85 грама), 6 грама от кожата на ореха, 34 гр от ядка с отстранени мазнини, и три супени лъжици масло (51 гр). Екипът оценил биохимичните и физиологични отговори на участниците след 30 минути, един час, два часа, четири часа и шест часа след консумацията. Резултатът - еднократната консумация на орехово масло, което се среща и в обелените орехи, подобрява състоянието на кръвоносните съдове след четири часа.

"Нашето изследване показва, че ореховото масло може да поддържа функцията на кръвоносните съдове след хранене," каза водещият автор Клеър Беримън, завършил студент в хранителна науки в "Пен Стейт" и допълва: "Ореховото масло е особено добро в запазването на функцията на ендотелните клетки."

Ендотелните клетки, които преминават по кръвоносните съдове в цялото тяло, играят важна роля за гъвкавостта на кръвоносните съдове.

Според изследователите орехите съдържат омега-3 мастни киселини, растителни стероли, понижаващи холестерола, и витамин Е, което обяснява защитното им действие.

Мис Беримън добавя: "Последиците от тази констатация може да означава подобрени хранителни стратегии за борба с болестите на сърцето."

Болестите на сърцето и кръвоносната система причиняват повече от една четвърт от всички смъртни случаи във Великобритания, или повече от 159 000 смъртни случая годишно.

Реклама
Реклама
Реклама