Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/1954558 www.bgdnes.bg

Вижте най-великата улична фотолюбителка - 26 снимки

 

Вивиан Дороти Майер е родена в Ню Йорк през 1926 година, израснала във Франция. Завръща се в САЩ и работи 40 години като бавачка в Чикаго. През всички тези години тя прави около 100 000 снимки като любител- фотограф по улиците на градовете, в които живее. Голяма част от снимки са портрети и пейзажи от Чикаго. Нейното творчество остава неизвестно до 2007 година, когато местеният историк и колекционер Джон Малуф купува над 30 000 от нейните снимки и негативи на търг.


Животът на фотографката и бавачката Вивиан е много интересна. Тя снима едни от най-любопитните и невероятни моменти от живота на хората в САЩ през средата на миналия век. Вивиан Майер събира различни вещи- книги, стари филми, изрезки от вестници и дори политически скандали. Вивиан непрекъснато пътува между Европа и САЩ до 1956 година, но се установява в Ню Йорк.

Реклама

Няколко години по-късно се мести да живее завинаги в Чикаго, където започва работа като бавачка.Съдбата на Вивиан е трагична, защото е щяла да умре от глад и бедност, ако трите деца, за които се е грижи не я спасяват. Те я чувстват като своя втора майка и затова купуват на бавачката си апартамент и се грижат за нея до последно. Вивиан умира през 2009 г. С творчеството си тя възражда нов интерес към уличната фотография. Днес правят каталог от нейните снимки, които променят изцяло живота на колекционера Джон Малуф.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама